Om te kunnen reizen voor je werk moet je investeren: deze kunstenares vertelt je hoe - Vance

Nu aan het lezen

Om te kunnen reizen voor je werk moet je investeren: deze kunstenares vertelt je hoe

Om te kunnen reizen voor je werk moet je investeren: deze kunstenares vertelt je hoe

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?  

“Mijn naam is Lisa Galesloot, 27 jaar. Ik ben kunstenaar, filmmaker en fotograaf en reis daarvoor de hele wereld over. Mijn atelier en huis zijn beiden gevestigd in Amsterdam en omgeving. Als ik niet voor Nederlandse opdrachtgevers of in mijn atelier aan het werk ben reis ik zo veel mogelijk. Zowel voor vrij werk als in opdracht.”

i was alone during the transition of the years, in my ashram room in India after a full day of ceremonies at the banks of River Ganga, around a blessed bonfire and in our meditation space, old pains where processed and given back to the earth, obstacles and challenges gotten from life were honored and thanked, new intentions were set and sealed, and in a physical and energetically connection with each other we were full of trust and surrender for the new year to come after that, I was on my own. True to traditional I counted down 10 seconds before Tue New year entered. There were tears and smiles, there was fear and trust. I danced, shaked, sat down, laid down, chanted, breathed and meditated. I was fully surrendered in the moment. Everything was allowed to be. I was allowed to be, exactly as I am. Full of gratitude I said goodbye to my 'year of truth' and welcomed my 'year of freedom and joy' with open hands and an open heart my alarm woke me up at 4:30 AM for our morning practice, the exact same time as the other side of the world -my home- counted down the last seconds of their year and popped the champagne you were in my mind. I took the time to wish and sent everybody warmth and love. And look how beautiful you are. You are also allowed to be. Fully. That is your biggest gift to yourself and to the world all the way from India I am wishing you a loving, safe and happy new year. May all your intentions and dreams become your reality. HAPPY 2017! #darlingescapes #dametraveler #sheisnotlost #makesmehappy #wearetravelgirls #ladiesgoneglobal #globelletravels #mytinyatlas #passionpassport #travelstoke #somewheremagazine #suitcasetravels #welltravelled #doyoutravel #exploringtheglobe #mywherever #openmyworld #meditation #kundaliniyoga #modernvoyage #doyoutravel @eindevandewereld #beautifuldestinations #vsco_travel #stayandwander #liveauthentic #abmlifeiscolorful #womenwhoexplore

A post shared by lisa galesloot (@lisagalesloot) on

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan, hoe combineer je dit met je werk, je budget, je privé-leven?  

“Reizen is onderdeel van mijn werk. Dat is het niet altijd geweest. Ik heb ontzettend veel zelf gereisd en daarmee geïnvesteerd in het opbouwen van mijn portfolio. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik wil reizen voor mijn werk en daardoor gingen steeds meer mensen én opdrachtgevers dat oppikken. Ik ben inmiddels zo’n 6 jaar officieel bezig en dat werpt zijn vruchten af.
Verder reis ik ook nog regelmatig voor mezelf, op eigen budget, om te fotograferen en inspiratie op te doen. Dit probeer ik te combineren met mogelijke klussen, om de kosten te dekken of te minderen. Hiervoor benader ik zelf regelmatig organisaties of bedrijven voor wie ik geloof iets van waarde te kunnen betekenen.

“Ik geloof dat het goed is om in een relatie beide een eigen leven te hebben en elkaar af en toe echt te missen”

Mijn privé leven is heel erg verweven met mijn ‘werk-leven’, ik zie het niet eens los van elkaar, omdat het zo vanuit mijn hart komt en ik niet anders kán dan creëren. Waar mogelijk neem ik mijn vriend mee en er zijn dus ook langere periodes dat we apart van elkaar zijn. Het is altijd een fijne wetenschap dat ik in Amsterdam een fijn huisje heb en dat mijn vriend altijd uitkijkt naar mijn terugkomst. Ik geloof dat het goed is om in een relatie beide een eigen leven te hebben en elkaar af en toe echt te missen.”

Wat is de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

“Poeh, er schieten direct meerdere bestemming door m’n hoofd, wat geloof ik een goed teken is haha. Als ik moet kiezen dan ga ik voor Pangong Tso. Een zoutwater meer van 134 km lang in de Himalaya, op de grens van Noord-India en Tibet. Om hier te komen moet je een van de hoogst gelegen wegen van de wereld over: de Kardung La pass Is bijna 5500 m hoog. Niet alleen de bestemming is adembenemend, ook de reis er naar toe. Het meer is magisch blauw en verandert elk uur van kleur en is omringd door bergtoppen. We sliepen bij een van de weinige locals die daar wonen in een klein stenen huisje en deden de hele dag niks anders dan torentjes bouwen van losse stenen en in stilte naar het uitzicht staren.”

Je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt? 

“Mijn beste tip is om nooit te verwachten dat een reis vlekkeloos verloopt en dat ook niet willen. Dat is echt reizen, ups en downs, intense hoogtepunten en leerzame dieptepunten. Als je je daar aan overgeeft en alles omarmt is er eigenlijk niks wat niet loopt zoals het zou moeten.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Offline gebieden downloaden op Maps voor in landen waar ze de routes (en de bijkomende taxi kosten) niet zo nauw nemen als ze zien dat je uit het buitenland komt.”

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?

“De mooiste reizen heb ik samen met mijn liefde én alleen gemaakt. Beide zijn net zo waardevol. Wanneer ik alleen op reis ben en de behoefte heb om te delen is dat altijd met mijn vriend.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Als professioneel beeldmaker sjouw ik behoorlijk wat gear met mij mee. Van mijn camera (Canon Mark II of Sony a7s II), tot meerdere lenzen (17-55 2.8 is favoriet), tot m’n drone (DJI) en voor sommige opdrachten soms een koffer vol film apparatuur (SteadiCam). Ik gebruik mijn Instagram tot op heden puur voor reisfotografie, maar plaats ook regelmatig wat van mijn reizen en backstage materiaal op mijn facebook pagina.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?

“nstk wil al tijden heel graag naar Hong Kong voor een eigen project dat ik aan het opzetten ben. Daarnaast staan Japan (architectuur!), Iran en Patagonië te branden boven aan mijn lijst. Op Marokko ben ik volledig verliefd geworden toen ik daar een paar maanden samen met mijn vriend was, ik kan niet wachten om terug te gaan.”

Wil je wat van je beste reistips delen?

“Go local en maak jezelf niet afhankelijk van reisorganisaties of georganiseerde tours. Regel zo veel mogelijk zelf, precies zoals je het wilt, dan weet je dat je het echte leven en de echte cultuur ziet (bijvoorbeeld locale bussen in India) en dat je geld bij de mensen terecht komt die het het hardst nodig hebben.

Voor de meeste niet-Wersterse landen: know your shit and don’t let anyone fool you. Hoe duur is een tuktuk-ritje? Hoe ver is het rijden met de rickshaw? Met of zonder taxi-meter? Waar koop je je bustickets?

En last but not least: kom nooit ergens aan in het donker.”

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.