Mannenpil dichterbij dan je denkt: 'Dit is een grote stap voorwaarts'

Nu aan het lezen

Mannenpil weer een stapje dichterbij: ‘Dit is een grote stap voorwaarts’

Mannenpil weer een stapje dichterbij: ‘Dit is een grote stap voorwaarts’

Al dertig jaar lang koppen media hoopvol over ‘de mannenpil’: anticonceptie voor heren waarmee ze zwangerschappen kunnen voorkomen.

Tot nu toe was het niet mogelijk een medicijn te maken dat effectief is en als verdraagbaar wordt beschouwd. Neven-effecten zoals acné, vermoeidheid maar ook leveraandoeningen zorgden voor roet in het eten.

Dagelijkse pil

Tot nu. Recent onderzoek lijkt de mogelijkheid voor mannen om een dagelijkse anticonceptiepil te slikken wat dichterbij te brengen, dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Wetenschappers achter het nieuwe anticonceptiemiddel zeggen dat ze de obstakels hebben overkomen waardoor de ontwikkeling van de pil tot nu toe achterbleef.

Veelbelovend

Deze nieuwe pil – die net als de ‘pil’ voor vrouwen eendaags dient te worden geslikt – is bekend onder de naam DMAU en bevat een combinatie van hormonen, net zoals de meeste vrouwelijke contracepties. Hoewel het nog vroeg is om te juichen, gelooft het team dat de resultaten van hun testperiode onder 100 mannen tussen de 18 en 50 veelbelovend zijn.

Stephanie Page, hoogleraar geneeskunde en de senior-onderzoeker van het onderzoek, zegt dat de onderzoeksresultaten een ‘grote stap vooruit zijn in de ontwikkeling van de mannelijke pil’. Twee jaar geleden schreven wetenschappers nog dat het hoogst ongeloofwaardig was dat de mannenpil ooit op de markt zou komen. Zo zou er geen interesse zijn in het product.

Maatschappelijke gevolgen

De mannenpil kan als voordeel hebben dat de druk om niet zwanger te raken, nu op twee schouders rust in plaats van een. Uit recent onderzoek bleek dat het kiezen van een anticonceptiemiddel nog steeds voornamelijk een ‘vrouwenzaak’ is met mentale stress en spanning als gevolg.

De Nederlandse onderzoekster Nelly Oudshoorn is jarenlang voorstander van de mannenpil en wijst niet op de techniek, maar maatschappelijke problemen rondom de mannenpil.

In haar boek The Male Pill (2003) zegt zij dat de komst van deze anticonceptievorm voor een groot deel afhankelijk van (een verandering in) ideeën over wat zij reproductive responsibility noemt. Door de introductie van de pil en andere anticonceptiemogelijkheden voor vrouwen, zijn we eraan gewend geraakt dat de vrouw verantwoordelijk is voor het gebruik van anticonceptie.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.