Mannen die vrouwen onderbreken: 'Manterrupting' komt vaak voor

Nu aan het lezen

Mannen die vrouwen onderbreken: ‘Manterrupting’ komt vaker voor dan je denkt

Mannen die vrouwen onderbreken: ‘Manterrupting’ komt vaker voor dan je denkt

We herinneren ons allemaal nog het moment dat Kanye West de speech van Taylor Swift onderbrak tijdens de MTV Video Music Awards in 2009. Hij griste de microfoon uit de handen van de zangeres die net een award had gewonnen en verkondigde: “Beyoncé had one of the best videos of all time!”. Een perfect voorbeeld van ‘manterrupting’: een man die een vrouw onderbreekt als zij aan het woord is. Dat gebeurt vaker dan je denkt.

Het is een veelvoorkomend probleem, zo blijkt uit meerdere onderzoeken in het verleden. Als een vrouw in het openbaar spreekt, wordt zij gemiddeld vaker onderbroken dan een man. Overigens niet alleen door mannen, maar ook vrouwen onderling vallen elkaar in de rede.

De oorzaak van dit fenomeen ligt hoogstwaarschijnlijk bij de stereotyperingen die we meekrijgen als kind. Mannen worden eerder gezien als een sterk persoon en neemt vaak het woord. Een vrouw is van oudsher toch vaak zachtaardig en eerder zorgzaam. Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer vrouwen tegen deze stereotypering ingaan. Girlpower!

App

Om deze gedachte te doorbreken heeft het Braziliaanse reclamebureau BETC een app gelanceerd, precies op Internationale Vrouwendag. De app ‘Woman Interrupted’ meet hoe vaak de gebruiker, man of vrouw, wordt onderbroken tijdens een gesprek. Deze gegevens worden weergegeven in een kort overzicht. Een grafiek houdt bij of het aantal onderbrekingen omlaag gaat.

De makers van de app hopen op meer bewustwording van dit soort stereotyperingen en van het fenomeen ‘manterrupting’. Als je daadwerkelijk wilt weten hoe vaak hij of zij wordt onderbroken, kun je misschien beter meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek, aangezien de app stemfrequenties vergelijkt en op basis daarvan het aantal onderbrekingen berekent.

Maar om de app een keertje te gebruiken tijdens een etentje met vrienden of het bezoek bij familie, is zeker het proberen waard.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.