Marvel komt met film over islamitische superheldin Ms. Marvel

Nu aan het lezen

Marvel komt met film over islamitische superheldin Ms. Marvel

Marvel komt met film over islamitische superheldin Ms. Marvel

Als het aan Marvel Cinematic Universe ligt, kan diversiteit niet wijdverspreid genoeg zijn. In de hele filmindustrie maar ook zeker in de eigen stripboeken en films. Dat dit het bedrijf niet altijd in dank wordt afgenomen door enkele fans die vinden dat aanpassingen van de superhelden politiek correct zijn, kan hen niets schelen.

In navolging van kaskraker en diversiteitsfilm Black Panther, de eerste superheldenfilm met een vrijwel volledig zwarte cast en crew, komt Marvel binnenkort met een film met Kamala Khan, het eerste islamitische personage van Marvel met een eigen stripboek.

Ms. Marvel

Ms. Marvel, zoals Khans alter ego wordt genoemd, is een Pakistaans-Amerikaanse tiener die sinds februari 2014 haar eigen reeks comics heeft. Opgroeiend in Jersey City, ontdekt Khan/Ms. Marvel dat ze de kracht heeft om van gedaante te wisselen. Ze neemt de naam aan van haar idool Carol Danvers en Ms. Marvel is geboren.

De mijlpaal maakte Marvel-baas Kevin Feige bekend in een interview met BBC. Hij gaf aan dat we waarschijnlijk ‘zeer binnenkort’ Ms. Marvel op het witte doek kunnen zien. Tot genoegen van fans die op social media laten weten dat Ms. Marvel misschien wel het leukste nieuwe strippersonage van de laatste jaren is.

Kritiek

Er is ook kritiek op het personage. Zo zijn er – net als bij de komst van Black Panther en andere diverse superheldenfilms- en stripboeken – mensen die zeggen dat het onnodig is: een religieuze connotatie toe te wijzen aan een fictief personage.

Toch zeggen kenners dat dit heel normaal is in superheldenverhalen. In een Marvel-database is te zien welke superhelden welke religie aanhangen. Zo is er een groep joodse, atheïstische en zijn er ook islamitische en satanistische personages. Fans verwijzen critici naar de stripboeken: deze doorbreken al tijden taboes, en de films borduren daar simpelweg op voort.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.