#MenToo: Ook mannen delen hun verhalen over seksueel misbruik - Vance

Nu aan het lezen

#MenToo: Ook mannen delen hun verhalen over seksueel misbruik

#MenToo: Ook mannen delen hun verhalen over seksueel misbruik

Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld. In een nieuwe wending rondom trending hashtag #MeToo stappen ook mannen naar voren met hun eigen verhalen. Niet met een verhaal over hen als dader, zoals de hashtag #Ihave betoogde, maar over hen als slachtoffer.

Niet alleen een vrouwenprobleem

“Het is niet alleen een vrouwenprobleem. Het is een maatschappelijk probleem waar we vooral ook mannen bij moeten betrekken”, vertelde demissionair minister Bussemaker afgelopen vrijdag in het NOS journaal. De minister roept vooral mannen op de verhalen van hun dochter of vriendin te delen. Zij legt hierbij de focus op vrouwen, maar zij vergeet één belangrijk aspect: mannen hebben ook hun eigen verhalen. Mannen worden nu vaak in de positie van de dader gezet, of benoemd als stilzwijgende, maar het wordt vergeten dat zij ook slachtoffers kunnen zijn van misbruik.

Het is tijd om mannen bij de discussie te betrekken. En dat gebeurt nu. Neil Lyndon van het Britse the Telegraph vertelt over zijn ervaringen op een kostschool voor jongens. De seksueel gefrustreerde conrector van zijn school mepte geregeld de billen van jongens met een bamboestok. Het verhaal van Lyndon laat zien dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn, in dit geval van de uit te hand gelopen seksuele verlangens van een andere man.

“Het is zijn woord tegen het mijne”

De Nederlandse journalist Jelle Brandt Corstius deelde vandaag ook zijn ervaringen met Trouw: “In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is.” Toch kan de journalist niet echt zijn verhaal doen, vertelt hij. “Het is zijn woord tegen het mijne.” Hij heeft namelijk geen bewijs om zijn verhaal te onderbouwen, en dat maakt zijn verhaal des te moeilijker om te delen.

Corstius roept andere slachtoffers op hun verhalen te delen. En toch is dat moeilijk, als hij niet zelf zijn hele verhaal vertelt. Hiermee benoemt hij precies het probleem. Heel veel vrouwen en mannen delen nu hun ervaringen met seksueel misbruik, maar er zijn er ook nog zo veel die dat niet kunnen. Iemand beschuldigen van seksueel misbruik kan leiden tot een rechtszaak, en het is altijd maar de vraag wie dan wint. In Corstius zijn woorden: “Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld.”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.