Tech Thursday: Met deze tech draag je bij aan een schoner milieu

Nu aan het lezen

Met deze tech draag je bij aan een schoner milieu én wordt je huis slimmer

Met deze tech draag je bij aan een schoner milieu én wordt je huis slimmer

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Met de gigantische hoeveelheid aan apparaten die tegenwoordig op de markt te vinden zijn, kun je je huis snel slimmer maken. Je kunt het zelfs voor elkaar krijgen om je gehele huis met je stem te besturen. Maar wist je dat je er ook mee bij kunt dragen aan een schoner milieu?

Slimme apparaten hebben namelijk als voordeel dat je er bijvoorbeeld energie mee kunt besparen. En dat is natuurlijk goed voor het klimaat. Dus heb jij als goed voornemen om jouw steentje bij te dragen aan een schoner milieu? Dan wil je deze gadgets voor in je huis eens bekijken.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat – bijvoorbeeld de Nest of Netatmo – leert van jouw gewoontes. Na enige tijd heeft hij door wanneer je opstaat, wanneer je weggaat en wanneer je weer thuiskomt. Handig, want hij past daar zijn routines op aan. Ga je weg, dan gaat de verwarming laag. Kom je thuis, dan is je huis vast lekker warm.

Maar de thermostaat helpt je ook met energie besparen. Je hoeft de klok immers niet meer te programmeren, je kunt niet meer vergeten om de verwarming uit te zetten (want dat doet hij zelf) en je kunt de verwarming ook op afstand bedienen. Daarnaast geven diverse thermostaten aan of de ingestelde temperatuur energie bespaard.

Er zijn inmiddels stapels slimme thermostaten op de markt, waarvan je sommigen ook nog gratis of met korting kunt krijgen bij energieleveranciers. Kijk dus vooral welke goed bij jouw huis past.

Hydrao Shower Aloe

Nog zo’n slim apparaat is de Hydrao douchekop. Deze douchekop is ontworpen om te zorgen dat jij minder water gebruikt. De slimmigheid zit hem in de LED-lampjes in de douchekop. Die geven het water een kleurtje en laten je daarmee weten hoeveel water je inmiddels hebt gebruikt tijdens het douchen.

Hydrao Shower Aloe

Je kunt verder drempels instellen voor jezelf, bijvoorbeeld 20 liter water per keer dat je gaat douchen. In de bijbehorende applicatie kun je zien hoeveel water en warmte je al bespaard hebt, met een historie van de laatste duizend douchebeurten. En nee: de douchekop heeft geen stroom nodig. Het gebruikt het stromende water om energie op te wekken.

De Hydrao Shower Aloe kost 69,90 euro en wordt ook in Nederland geleverd.

Slimme lampen

Wat voor een slimme thermostaat geldt, geldt ook voor slimme lampen: ze maken je leven eenvoudiger én je bent direct milieubewust bezig. Slimme lampen zijn allereerst LED-lampen, wat al beter is voor het milieu. Maar je kunt ze ook routines meegeven, bijvoorbeeld om aan te gaan als je in de buurt bent.

Een voordeel hiervan is dat je nooit meer een lampje aan hoeft te laten staan om niet in het donker thuis te komen. Je zorgt simpelweg dat de lampen aangaan als je thuiskomt of als er beweging gedetecteerd wordt. Zo verspil je geen energie.

Ook van de slimme lampen is inmiddels een groot aanbod op de markt te vinden. De meest bekende zijn die van Philips, die Philips Hue. De lampen komen met veel opties (denk aan gekleurde lampen), maar zijn wel wat prijziger. Ben je tevreden met minder opties, dan kun je ook voor de goedkopere IKEA-lampen kiezen.

Tesla Powerwall

We weten allemaal dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu, omdat je je eigen energie op een schone manier opwekt. Maar op extreem zonnige dagen, die we dit jaar veel gezien hebben, zul je veel teveel energie opwekken. En wat doe je daar dan mee?

De slimme thuisbatterij van Tesla, de Powerwall, kan daar de oplossing voor bieden. Je sluit de batterij aan op een zonnepaneel en de overtollige energie wordt daar opgeslagen. Gebruik je dan een tijdje veel energie in huis en wordt er weinig aangemaakt via de panelen, dan zet de batterij automatisch de opgeslagen energie in. Op mindere momenten zorgt hij juist dat er meer energie wordt opgeslagen.

Tesla-Powerwall

Het geheel kun je vanaf een app op je smartphone aansturen. Nadeel is wel dat er een flink prijskaartje aan zit: zeker 3.000 euro. Daarnaast kun je de accu niet zelf aansluiten, maar zul je hulp van een elektricien in moeten schakelen. Maar je groene energie gaat nooit meer verloren!

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.