Microplastic heeft zijn weg naar Noordpool gevonden

Nu aan het lezen

Microplastic heeft zijn weg naar Noordpool gevonden

Microplastic heeft zijn weg naar Noordpool gevonden

We gebruiken tegenwoordig ontzettend veel plastic, en helaas vervuilt dat ook grote delen van de wereld. Nu blijkt zelfs dat microdeeltjes van plastic op de Noordpool zijn beland, schrijft Gizmodo.

Wetenschappers hebben microplastics – zoals deze deeltjes genoemd worden – gevonden bovenop afgelegen stukken ijs op de Noordpool. Volgens de wetenschappers kan het zijn dat de verontreiniging door de wind van de steden naar dit deel van de wereld zijn gewaaid. Microplastics zitten namelijk in de lucht, en we ademen ze dus ook regelmatig in.

Probleem is dat we steeds meer plastic gebruiken en er dus ook veel meer vervuiling komt. Dat betekent dat de Noordpool uiteindelijk ook in een soort bevroren plastic soep kan veranderen.

Onderzoek

Het is overigens niet voor het eerst dat er plastic wordt gevonden in ijs. In eerder onderzoek was dit het geval bij ijs op zee, waarbij de overgebleven stukjes plastic waarschijnlijk via de oceaan vervoerd werden. Maar nu hebben de onderzoekers ook gekeken naar de sneeuw bovenop het ijs, om te zien of de wind wat bijdroeg aan de vervuiling.

De onderzoekers namen sneeuwmonsters op negen ijsstromingen in de Fram Strait – de doorgang naar de Noordpool tussen Groenland en het Noorse eiland Svalbard. In acht van die stromingen zaten meetbare hoeveelheden microplastics en microvezels.

De hoeveelheden waren logischerwijs veel lager dan die in monsters uit Europa. Bij Fram Strait zijn namelijk geen grote steden met mensen, en in Europa wel. En hoe meer mensen, hoe meer plastic. Ook bleken de microvezels op de Noordpool kleiner dan die in Europa.

Door naar de Noordpool

De microplastics zijn dus ver in het noorden gevonden en gemixt met sneeuw. Combineer dat met eerder onderzoek dat microplastics door de wind door Europa verplaatsen, en het is waarschijnlijk dat de wind het plastic helemaal naar de Noordpool brengt, aldus de wetenschappers.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.