De mooiste kantoren van Nederland: Liander - Vance

Nu aan het lezen

De mooiste kantoren van Nederland: Liander

De mooiste kantoren van Nederland: Liander

Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij energienetbeheerder, Liander in Duiven.

Het hoofdkantoor van Liander ligt dan wel in Arnhem, het gebouw in Duiven is hun paradepaardje. Dat was echter niet altijd zo. Want voor de verbouwingen van het pand in 2015, was het nog een ongezellig en kil jarentachtiggebouw. Nu ziet het er meer uit als een futuristisch gebouw dat elk moment zou kunnen opstijgen als een ruimteschip.

Alliander-kantoor-voor-verbouwing
Zo zag het kantoor eruit voor de verbouwing. Foto: RAU
Liander na de verbouwing
Foto van na de verbouwing. Foto: Justin Livesey

Alles anders, maar niets nieuw

Eugenie Knaap (projectmanager) ontvangt ons in het atrium, waar vroeger nog parkeerplaatsen waren. “Bij de verbouwing hebben we ervoor gekozen om de parkeerplaatsen tussen de gebouwen weg te halen. In plaats daarvan hebben we alle oude, afhankelijke gebouwen samengebracht onder een groot, golvend dak, met gigantische lichtkoepels met een diameter van wel 22 meter”, vertelt Eugenie ons.

Hal Liander
De gastvrouwen staan onder een huisje van kopere buizen. Het is geen afgesloten plek met een balie, het is echt een plek waar je ontvangen wordt. Foto: Justin Livesey
Lichtkoepels Liander
Waar vroeger nog parkeerplaatsen waren, worden er nu presentaties gegeven, of een koffie gedronken. Foto: Justin Livesey

Niet alleen binnen in het gebouw zorgt het weghalen van parkeerplaatsen voor meer ruimte. “We hebben er ook een enorme vergaderfaciliteit bij in de vorm van een wandeltuin. Vooral in de zomer is dit één van de favoriete plekken om zaken te bespreken met collega’s. Een kleine wandeling naar het vleermuizenhotel, of zwaluwenresort of een picknick bij het water kan soms effectiever zijn dan uren vergaderen in een kale ruimte.”

Hoewel het gebouw er nu futuristisch en helemaal anders uitziet dan voor de verbouwingen, is er bijna niets nieuw. “De architect heeft zoveel mogelijk van de oude panden gebruikt om te verwerken in het vernieuwde gebouw.” Ik kon het op het eerste zicht moeilijk geloven dat bijna heel het gebouw gemaakt was van gerecycleerd materiaal, maar zodra Eugenie ons vertelde van waar alle materialen kwamen, drong het inderdaad tot me door.

“Al het hout dat je hier bijvoorbeeld ziet, komt van de afvalverwerker en de atriumvloer is gestort met het beton van de oude gevels.” bewijst Eugenie.  Net zoals de lampen die gemaakt zijn van oude transformatoren en de plafondplaten die ook voor een groot deel hergebruikt zijn.

Gerecycled hout overal!
Veel hout door heel het Atrium. Foto: Justin Livesey
Koffie huisje Liander
Foto: Justin Livesey

Woonwijk

Hoewel we al heel de tijd binnen in het gebouw staan, lijkt het alsof we ergens op straat staan in een woonwijk wanneer we tussen de verschillende afdelingen lopen. Er staan lantaarnpalen binnen, bomen en de verschillende afdelingen lijken wel op appartementsblokken. “En de bar in het gebouw lijkt wel op je stamkroeg waar je met je vrienden na het werk iets gaat drinken”, vult Eugenie aan.

Veel hout in het Atrium
Foto: Justin Livesey

“Vroeger zaten we allemaal in andere gebouwen en zagen we collega’s van andere afdelingen amper. Nu zijn we veel meer samen omdat je in het atrium je koffie haalt en zijn de collega’s veel meer met elkaar verbonden. Bovendien kun je nu ook binnenkijken bij de verschillende afdelingen, net zoals bij veel grachtenhuizen.”

Liander bureau uitzichten
Foto: Justin Livesey

De sfeer in het gebouw gaat er hierdoor zeer gemoedelijk aantoe. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat niemand hier een vast bureau heeft. De werknemers gaan zitten op de plek die het best bij de hun activiteit past. “Zo ken ik bijvoorbeeld collega’s die ervan houden om in het atrium te zitten wanneer het zonnetje schijnt. Door de grote dakramen lijkt het dan alsof je in een stadspark aan het werken bent.”

Bureau bij Liander
Foto: Justin Livesey

Groene muur, groen kantoor

Typisch aan een stadspark is de natuur, een vijvertje en de bankjes. Dit vind je allemaal terug buiten het gebouw, maar ook in het atrium van Liander in Duiven. Zo zijn in heel het gebouw bijvoorbeeld 20.000 planten, die allemaal water krijgen via het regenwater dat wordt opgevangen op het dak.

“Dat verklaart ook de golvende vorm van het dak. Het was een heuse karwei voor de architect om dit te doen slagen, maar het is hem uiteindelijk toch gelukt.”, legt Eugenie uit. Wanneer het regent zorgt dit wel voor een hels kabaal in het atrium horen we later van een medewerker. Elk voordeel heb zijn nadeel zeker?

Het atrium is net een stadspark
Foto: Justin Livesey

Naast de planten, zorgen ook de isolatie, de windmolens en zonnepanelen voor het groene imago van het bedrijf. Het is namelijk een passief gebouw dat zelfvoorzienend is. De isolatie, die onder andere gemaakt is van afgedankte uniformen van Liander-monteurs, houdt de warmte in de kantoren en in het atrium vast. Eugenie hoopt dat andere bedrijven inspiratie krijgen en enkele ideeën van Liander overnemen.

De kantine
Natuurlijk hebben ze ook een restaurant! Foto: Justin Livesey
Een van de wandelgangen door de kantoren
Foto: Justin Livesey
Optische illusies komen zelfs voor in het gebouw
Ze hebben zelfs educatieve optische illusies in het gebouw. Zoals deze van de binnenkant van een kabel. Foto: Justin Livesey

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.