Na jarenlange onderhandelingen is het zo ver: Oekraïne mag visumvrij reizen - Vance

Nu aan het lezen

Na jarenlange onderhandelingen is het zo ver: Oekraïne mag visumvrij reizen

Na jarenlange onderhandelingen is het zo ver: Oekraïne mag visumvrij reizen

Jarenlang onderhandelde Oekraïne met de Europese Unie over een visumregeling. Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: de inwoners van het land mogen voor het eerst visumvrij reizen. Oekraïners zijn vrij om te reizen naar het Schengen gebied, waaronder ook non-EU landen als Zwitserland en IJsland.

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten waren het in februari dit jaar al eens over de visumvrijstelling. Afgelopen weekend werd het eindelijk doorgevoerd. De nieuwe regeling houdt in dat Oekraïners met een biometrisch paspoort 90 dagen zonder visum door EU-landen mogen reizen. Hierna moeten ze echter wel een visum aanvragen. De mensen die in de EU willen werken moeten ook nog een werkvisum aanvragen.

De reizigers en vliegtuigmaatschappijen trokken massaal naar sociale media om het succes te vieren.

Lange onderhandelingen

Het visumvrije reizen is het resultaat van jarenlang onderhandelen. In 2008 begonnen Europa en Oekraïne in Parijs met onderhandelingen over de visumvrijstelling. Op basis hiervan werd in 2012 een associatieverdrag opgesteld waaraan Oekraïne en de EU verplicht zijn zich te houden. Hierin werden afspraken gemaakt over de vrijheid van beweging.

Eind 2016 gaven 28 lidstaten van de Europese Unie groen licht voor het visumvrije reizen. Hiermee kon de regeling in werking worden gezet, en daar zien wij nu het resultaat van.

Oekraïne vierde het succes op zondag 11 juni met een aantal festiviteiten, waaronder muziek optredens. De eerste reizigers van de dag betraden het vliegveld van Kiev op symbolische wijze, via een deur in de vorm van een paspoort. Reizigers werden na hun eerste visumvrije vlucht naar EU-landen als Tsjechië en Litouwen met een warm onthaal ontvangen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.