Naar je werk lopen is meer dan een goede work-out

Nu aan het lezen

Naar je werk lopen is meer dan een goede work-out

Naar je werk lopen is meer dan een goede work-out

Vertraagde treinen, een drukke ochtendspits of moeite om voor zonsopgang piekfijn voor de dag te komen: nu veel mensen werken als ZZP’er is er niemand die er om maalt als je in je pyjama werkt of tijdens het opstarten van je laptop je ontbijt naar binnen werkt en nog even de kat aait.

Maar hoe gezellig stukjes tikken vanaf mijn eettafel met uitzicht op vers gewassen kleding en roodgerande wijnglazen van de avond ervoor is, één ding staat mij tegen: het gebrek aan beweging.

Sprintje

Want met ‘traditioneel’ werken, kom ik in ieder geval aan mijn dagelijkse quotum stappen. Ik vlieg de deur uit, trek een sprintje op de fiets en neem dan nog even een hyena-loop naar mijn trein. Op het moment zelf verafschuw ik het, maar erna voel ik me mentaal altijd fris: wakker geschud als het ware.

Toen ik weer eens vanuit huis werkte en dit artikel van The Hufftington Post las, besefte ik toch meer waarde te mogen hechten aan de dagen dat ik de deur uit ‘mag’. Naar je werk lopen is namelijk goed voor meer dingen dan alleen je aanbevolen dagelijkse hoeveel stappen. Ik deel de grootste voordelen van ouderwetse ochtendhectiek.

1. Je bent minder gespannen

Uit een recent onderzoek van de University of East Anglia blijkt dat mensen die elke dag fietsen of lopen naar werk, een groter gevoel van welzijn ervaren dan hun collega’s die zich per vier wielen door het leven voortbewegen. Betere concentratie en een relaxter gevoel is het gevolg van de ochtendinspanning.

2. Je bedenkt meer creatieve oplossingen

Uit een onderzoek van Stanford University blijkt dat deelnemers testen voor creatief denken beter doen, wanneer ze lopen – in vergelijking met wanneer ze zitten of rond worden geduwd in een rolstoel.

3. Je bent een goede invloed op je omgeving

Groepsdruk is zo slecht nog niet: je zakenpartner of collega’s hebben grotere kans de fiets te pakken of naar het werk te lopen, als jij het doet, blijkt uit een Penn State University onderzoek.

4. Het kost niet veel tijd

Huffington Post blogger Amy Arndt vertelt dat 5 kilometer lopen haar zo’n 45 minuten kost. Haar tip: zet je koptelefoon op en de tijd vliegt voorbij.

5. Je verlaagt het risico op chronische ziektes

Lopen en fietsen naar werk in plaats van rijden, wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes, dat blijkt uit een studie van de American Journal of Preventive Medicine. Lopen naar werk kan er ook voor zorgen dat je een lager risico hebt op een hoge bloeddruk.

6. Obesitas wordt op afstand gehouden

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat 10.000 stappen per dag of meer kan worden gelinkt aan een lager lichaamsvet percentage en lager gewicht bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud.

Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat je genetische aanleg voor obesitas met 50% kan verminderen door op een flink tempo elke dag een uur te lopen. En wat is dan meer tijdbesparend dan dit in te zetten tijdens je tocht naar het werk?

7. Je kan je beter voorbereiden op de drukke dag die komen gaat – of een hectische avond thuis

Lopen in de buitenlucht door groene landschappen stelt je geest in een meditatieve staat, aldus een onderzoek van de British Journal of Sports Medicine uit 2013. Andere onderzoeken wijzen uit dat regelmatig lopen stress vermindert.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.