Een nachtje echt effectief op een probleem slapen, doe je zo

Nu aan het lezen

Een nachtje effectief op een probleem slapen, doe je zo

Een nachtje effectief op een probleem slapen, doe je zo

In het befaamde en controversiële zelfhulpboek The Secret staat dat alles in het leven mogelijk is zolang je er maar om vraagt. Aan het universum, je innerlijke God of de maker van Elon Musks online werkelijkheid.

Maakbaar geluk dus: een mooi ideaal met enigszins drukkende uitwerking. Want zodra je ongelukkig bent of even niet weet wat je wilt, ligt dat ongetwijfeld aan een slecht geformuleerde vraag. Eigen schuld, dikke bult.

Toch is er een minder abstracte theorie die dezelfde soelaas zou kunnen bieden, verborgen in je slaap.

Onbewuste besluitvorming

De uitdrukking ‘slaap er nachtje op’ en ‘morgen is alles beter’, heeft een behoorlijke kern van waarheid. Terwijl we slapen, rust ons bewustzijn uit en proberen onze hersenen pap te maken van alle indrukken die ze die dag tot zich hebben genomen. Uiteindelijk worden deze verwerkt en weggezet in het langetermijngeheugen. Als er enige problemen waren, dan zal je onderbewustzijn daar ook aan werken.

FastCompany-auteur Neil Pavitt verdiepte zich in het feit dat de ochtend na een goede nachtrust, de wereld er een stuk rooskleuriger uitziet. Hij schreef zijn ervaringen op in het boek Brainhack: Tips and Tricks to Unleash Your Brain’s Full Potential

Hij stelt dat er een manier is om je onderbewustzijn voor je te laten werken. Stel het een doel, zoals het leuker maken van je baan in plaats van ontslag nemen.

Als je gedurende de dag over dit soort thema’s nadenkt, is je bewustzijn bezet met verschillende meningen en emoties over het onderwerp. Het is, aldus Pavitt, alsof je rond de tafel zit met 20 vrienden die allemaal hun zegje doen over het onderwerp. Ze willen allemaal oprecht helpen, maar hun meningen maken het allemaal een tikkeltje overweldigend.

Geen stress: ook zonder focus en bewust werken aan dilemma’s, werkt je brein nog door. ’s Nachts heeft het alsnog toegang tot alle feiten en relevante informatie en is er meer rust om hier aan te werken.

Efficiënt dromen

Volgens Pavitt is het belangrijk om voorbereidingen te treffen zodra het avond wordt. Voordat je naar bed gaat, moet je in een relax-modus komen. Neem daarom de tijd om 30 minuten na te denken over het probleem waar je een oplossing voor zoekt.

Zodra je in bed ligt, schrijf je het probleem op en stel je de vraag die je hebt, hardop voor jezelf. Geef dit een deadline: stel voor jezelf een tijdslimiet waarin je mag nadenken over je probleem, in plaats van eindeloos woelen. Dan gaat je bewustzijn het overnemen en dat is juist niet wat we willen. Maar, een klein beetje druk kan helpen tot een antwoord te komen. Geen idee hoe je precies een doeltreffende vraag voor je probleem schrijft? Neem een voorbeeld aan Pavitt. Hij stelt dat het eruit kan zien als: “Ik ben ongelukkig in mijn baan en wil weten wat ik zou moeten doen. Ik wil om 07:00 uur ’s ochtends een antwoord hebben tegen de tijd dat ik wakker word.”

Wakker worden

Zodra je wakker wordt, is het zaak elke binnenkomende gedachte of inzichtgevende droom die je je kan herinneren, op te schrijven. Maak je geen zorgen als het antwoord niet heel voor de hand liggend is. Je bestelt geen roomservice die perfect naar wens moet aankomen. Heb geduld en neem een douche, net zo’n productieve bezigheid die onbewuste ideeën stimuleren.

Dan komt het grote vruchten plukken. Neem een kopje koffie of thee, maak het jezelf gemakkelijk en neem wat pen en papier bij de hand. Schrijf, wat het ook is, maar schrijf het op. Denk niet aan wat je schrijft of dat er ergens op slaat. Zet gewoon je gedachten op papier. Nadat je terugleest wat je hebt geschreven, is het tijd om je bewustzijn hierover te laten gaan.

Pavitt claimt niet dat je nu alsnog een kant-en-klare oplossing hebt, maar wel dat je verrast zult zijn hoe veel duidelijker dingen zijn geworden. Je bent op zijn minst een paar stappen dichterbij een besluit waar je je fijner bij voelt, dan waarmee je het bed instapte.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.