Natuurkundig genie Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd overleden

Nu aan het lezen

Natuurkundig genie Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd overleden

Natuurkundig genie Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd overleden

Vannacht is het genie Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd overleden. De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Hij werd vooral bekend door zijn onderzoek naar ‘zwarte gaten’. Dit zijn de plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hij ontdekte daar een bepaalde soort straling, die dan ook naar hem vernoemd werd.

Spierziekte ALS

Hoewel hij scheikunde eigenlijk interessanter vond op school, is hij zich toch verder gaan verdiepen in natuurkunde. Dit ging hem bijzonder goed af, maar met zijn gezondheid ging het helaas een stuk slechter. Op zijn twintigste werd de spierziekte ALS geconstateerd.

De levensverwachting van iemand met ALS is gemiddeld drie tot vijf jaar. Maar Hawking had te maken met een andere soort vorm van ALS, waardoor de ziekte zich langzamer ontwikkelde. Hij vond dat hij daarmee geluk had, want hierdoor had hij de kans om een gezin te vormen en succesvol te worden in zijn werk.  

In 1985 kreeg Hawking een longontsteking en dat zorgde ervoor dat hij zijn stem kwijtraakte. Vanaf dat moment communiceerde hij met een spraakprogramma. Hij wees met zijn ogen de woorden aan, die werden uitgesproken door de computer.

The Theory of Everything

Hawking is in verschillende series te zien geweest. Zo zat hij in Star Trek, in de komedieserie The Big Bang Theory en was hij als tekenfiguur onder andere te zien in The Simpsons.

In The Theory of Everything werd zijn leven verfilmd, die in 2014 werd uitgebracht. Het verhaal is gebaseerd op de memoires van zijn ex-vrouw Jane. Zij was kunststudente en de twee werden verliefd tijdens hun studentenjaren in Cambridge. Jaren later trouwden ze. Net na het huwelijk werd bij Hawking ALS vastgesteld.

Eddie Redmayne, die Stephen Hawking speelt in de film, won in 2015 de Oscar voor Beste Mannelijke Vertolking. Daarnaast kreeg de film nog vier Oscarnominaties.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.