Nederland hijst regenboogvlag als tegenreactie op Nashville-verklaring - Vance

Nu aan het lezen

Nederland hijst regenboogvlag als tegenreactie op Nashville-verklaring

Nederland hijst regenboogvlag als tegenreactie op Nashville-verklaring

In verschillende gemeentes in Nederland werd de regenboogvlag gisteren opgehesen, als tegenreactie op de Nashville-verklaring. Honderden orthodox-protestantse predikanten tekenden de Nashville-verklaring, een pamflet waarin onder andere gezegd wordt dat homoseksualiteit te genezen is.

Wat is de Nashville-verklaring?

De Nashville-verklaring zorgt voor een hoop onrust in het land en binnen de kerk. Het pamflet werd in 2017 opgesteld in het Amerikaanse Nashville door predikanten van de evangelische kerk. Volgens hen is deze verklaring een reactie op de samenleving van nu. De ondertekenden van de verklaring zijn vóór het traditionele gezin en tegen homoseksualiteit en transgender.

Volgens hen heeft god het huwelijk bedoeld als een levenslange relatie tussen één man en één vrouw. En is het huwelijk niet bedoeld voor een homoseksuele relatie. Ook wordt erin vermeld dat homoseksuelen en transgenders ‘genezen’ kunnen worden.

Het is al erg genoeg dat zoiets in Amerika gebeurd, maar dat lijkt dan nog een beetje op een ver-van-je-bed-show. Dat is inmiddels niet het geval. Want afgelopen vrijdag verscheen er een Nederlandse vertaling van deze Nashville-verklaring. Een paar honderd predikanten, voorgangers en politici hebben hun handtekening onder deze verklaring gezet. En dat zorgt voor discussie in Nederland.

Discussie

Het OM heeft bekend gemaakt dat er onderzocht zal worden of het pamflet strafbaar is. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, laat weten dat ze deze verklaring een stap terug in de tijd vindt. Ook de homobelangenclub spreekt van een stap terug in de tijd.

Toch staan niet alle christen achter deze verklaring, laat theoloog en antropoloog Miranda Klaver weten aan RTL Nieuws. Zij vertelt dat het echt een minderheid is die deze verklaring wel getekend heeft. Op social media is te zien dat veel gelovigen voor een inclusieve kerk kiezen.

De Liefdesverklaring

Inmiddels klinkt er ook een tegengeluid, namelijk De Liefdesverklaring. Het is een initiatief van oud-politicus Boris van der Ham, en werd gisteren al door ruim 15.000 mensen ondertekend. In deze verklaring staat dat liefde van alle tijden is en dat een hang naar het verleden ervoor zorgt dat mensen weer in beknellende hokjes worden gedrukt.

De Liefdesverklaring wordt ook wel als antwoord op het ‘homohaatmanifest’ genoemd. Hierin wordt onder andere gezegd dat man en vrouw gelijk zijn en dat seksualiteit wederzijds een vrije keuze moet zijn. Maar ook dat wanneer mensen van gender willen veranderen, zij het recht hebben om dit te doen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.