Nederland zakt op ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw - Vance

Nu aan het lezen

Nederland zakt op ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw

Nederland zakt op ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw

In Nederland vinden wij onszelf een voorloper op gebied van gelijkheid tussen man en vrouw maar het tegenovergestelde blijkt waar. Nederland is namelijk van de 16de naar de 32ste plaats gezakt op de ranglijst voor landen met gelijkheid tussen mannen en vrouwen, zo vertelt de NOS.

Uit de lijst van het World Economic Forum blijkt dat ongelijkheid in inkomen en politieke macht in ons landje zelfs is gestegen.

IJsland aan kop

Nederland stond in 2006 nog op de 12de plaats in de ranglijst. Vorig jaar moest ons land haar 13de plek al inleveren voor nummer 16 op de lijst.

De noordelijke landen van Europa doen het wel goed op de ranglijst. IJsland staat al jaren bovenaan de lijst. Noorwegen steeg van brons naar zilver (als dit een wedstrijd zou zijn) en Finland staat nog op het podium met de derde plaats.

Werk aan de winkel

Dat we op de 32ste plaats staan, betekent niet dat het alleen maar slecht gaat met de gelijkheid in ons land. Op gebied van onderwijs is ons kikkerlandje nog steeds, samen met 26 anderen, koploper. Zo blijkt dat mannen en vrouwen het tijdens de studie even goed doen. Hierna maakt Nederland echter een grote misser, vooral als het gaat om politieke macht, arbeidsparticipatie en -inkomen en gezondheid.

Om deze domper nog groter te maken, wordt Nederland ook nog eens ingehaald door landen die je niet zo snel zou verwachten. Minderbedeelde landen als Rwanda, de Filipijnen en Namibië passeren onder andere de revue. Er staat Nederland de komende jaren dus een grote klus te wachten wat betreft gender gelijkheid. Helaas is dit streven nog niet terug te zien in de samenstelling van ons eigen kabinet.

Global Gender Gap Report

De resultaten van gelijkheid werden bekend gemaakt in het jaarlijkse Global Gender Gap Report. Dit jaar werden 144 verschillende landen in de lijst opgenomen en beoordeeld op basis van vier verschillende thema’s: arbeidsparticipatie en -inkomen, onderwijs, gezondheid en overleving, politieke macht.

Helemaal onderaan de lijst staan de landen Yemen, Pakistan en Syrië.

Foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.