Cultureel, troostend: Ugly Delicious gaat over de echte betekenis van eten

Nu aan het lezen

Netflix-original Ugly Delicious gaat over de echte betekenis van eten

Netflix-original Ugly Delicious gaat over de echte betekenis van eten

Eten. Voor de één puur een manier om te overleven, voor de ander een aparte categorie in levensgeluk. Het bemachtigen van de juiste producten en de perfecte smaak geeft hen zoveel voldoening, dat al het andere héél even verdwijnt.

Tot het vier uur is en je maag weer begint te knorren. Afijn, eten dus. Het centrale thema van Ugly Delicious, een Netflix-original die je aan de hand van Amerikaans-Koreaanse chef David Chang en talloze andere bekende namen zoals Aziz Ansari, Jimmy Kimmel en Gillian Jacobs, meeneemt naar intercontinentale cuisines en hun parels.

High- en lowbrow

Van Japanse vispizza beter dan een lokale Margherita, tot Italo-Amerikaans streetfood. Wat authentiek eten is, en waarom juist dat begrip echt lekker eten in de weg zit, vertelt David Chang terwijl hij en zijn ‘bros’ hun gezicht volproppen met de heerlijkste, maar niet per se mooie eetwaren.

Ugly Delicious is zowel voor mensen die wekelijks hun tanden in een Domino’s pizza zetten als voor diegene die hun spaarcenten opzijzetten voor een diner in een Michelinrestaurant. De nieuwe serie is een combi tussen MTV’s Brother Green Eats en Netflix-docu Chef’s table. High- en lowbrow cultuur verenigd in één serie zoals een loempia vol verse groenten én vettig vlees.

Geschiedenis

Ugly Delicious is geen voedseldocumentaire waarin het gaat over puriteins eten ‘zoals het heurt’. Eerder beschrijft het de samensmelting van culturen, terug te traceren in nationale gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat er een Mexiaanse taco bestaat van Lebanese afkomst en bizarre overeenkomsten heeft met kebab? En dat er een kans bestaat dat je niet in Italië, maar andere delen van de wereld de lekkerste pizza ooit eet?

Deze en andere inzichten brengt de chef en eigenaar van Momofuku naar je alsof je aan tafel zit met hem en een ijskoud biertje. In acht afleveringen bezoeken liefhebbers, chefs en culi-journalisten foodtrucks, restaurants en leveranciers om welbekende gerechten zoals gefrituurde kip en rijst tot de bodem uit de pluizen. Wat voor gerecht is het? En wat doet het met diegene die het eet?

Emotie

Ugly Delicious heeft hetzelfde watertandende effect als Chef’s Table maar dan zonder het dramatische toontje. Ook in Ugly Delicious komen verhalen van chefs naar voren en zien we hevig gepassioneerde gesprekken over de juiste kaas voor een pizza, maar blijft het luchtig. De fantastische animaties en het continue eten, dragen daar voor de kijker ongetwijfeld aan bij.

In de serie is een speciale plek weggelegd voor Chang die een imperium opbouwde met betaalbaar, modern Aziatisch eten met internationale restaurantketen Momofuku.

Als er iets is waar hij een hekel aan heeft, is het snobisme, zegt Chang in de eerste aflevering. Maar: “Ik ben wel één van de grootste snobs die je ooit hebt ontmoet.”

Het verschil tussen hem en een verwende foodie betweter? Changzet hij zich graag af tegen de gevestigde orde. Chang: “Als iemand tegen mij zegt dat ik iets niet lekker mag vinden, eet ik dat juist.” Wij staan aan jouw zijde Chang, en bestellen net zoals het een echte foodsnob betaamt ‘gewoon’ nog een dikbelegde thuisbezorgde pizza.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.