New year, new me: zo houd je je goede voornemens wél vol - Vance

Nu aan het lezen

New year, new me: zo houd je je goede voornemens wél vol

New year, new me: zo houd je je goede voornemens wél vol

Het nieuwe jaar is ook dit jaar weer knallend van start gegaan en daarbij kunnen de goede voornemens natuurlijk niet ontbreken. Hoewel een hoop mensen vaak roepen de goede voornemens cliché te vinden, zijn er toch een hoop mensen die wel deze goede voornemens hebben. Niet gek ook, want een nieuw jaar staat toch altijd een beetje gelijk aan een nieuw jaar, met een frisse start.

Stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen, meer lezen, minder series kijken of liever voor jezelf zijn. De lijst met goede voornemens kan eindeloos doorgaan. Er valt tenslotte altijd wel iets te verbeteren, toch? RTL Nieuws deed een kleinschalig onderzoek onder zijn lezers. Zo’n 2000 mensen vulden een enquête in en daar kwamen niet heel verrassende uitkomsten uit. Nog steeds wil het grootste deel afvallen en meer sporten in het nieuwe jaar. Maar ook minder stressen, positiever zijn en meer tijd voor zichzelf nemen.

Goede voornemens volhouden

Het is altijd mooi om aan het begin van het jaar te bedenken wat je dit jaar anders wilt doen, maar hoe ga je dat volhouden? Er zijn verschillende manieren om dat op een goede manier aan te pakken, te beginnen met de formulering van die goede voornemens.

Volgens Didie Schackman, communicatiewetenschapper en werkzaam voor onder andere het Radboud UMC Centrum voor Mindfulness, zorgen goede voornemens voor een positieve ontwikkeling van jezelf. Dan moeten het wel voornemens zijn die echt leuk zijn en die je een beetje uitdagen. Zo pak je dat aan:

Wees realistisch

Zoals ik net al zei, is de formulering van de voornemens best belangrijk. Het moeten namelijk wel haalbare doelen zijn die je stelt. Als je van te voren eigenlijk al weet dat je het niet gaat halen, zal dit er alleen maar voor zorgen dat je teleurgesteld zult zijn als het inderdaad niet lukt.

Is het je voornemen om bijvoorbeeld vegetariër te worden? Begin dan eerst met wat minder vlees eten. Stel één vleesvrije dag per week in om te beginnen. Een goed voornemen werkt beter als je het opbouwt.

Wees concreet

Schrijf je doelen op zo’n manier op, dat het ook echt concreet wordt. Is je goede voornemen ‘meer lezen’? Schrijf dan op hoeveel je precies wilt lezen. Als je voor jezelf het doel stelt dat je elke week één boek moet lezen, zul je je hier gemakkelijker aan houden dan wanneer je gewoon ‘meer lezen’ als doel hebt.

Hetzelfde geldt voor ‘minder op social media’. Hoeveel minder precies? Of formuleer het op een andere manier: geef jezelf een tijdslimiet per dag voor het aantal uur (of minuten!) dat je op social media mag besteden.

Daag jezelf uit

Natuurlijk moet het niet te gemakkelijk worden, want dan werken de goede voornemens voor de meesten ook niet zoals gewenst. Probeer jezelf daarom wel een beetje uit te dagen. Zijn er eigenschappen die je graag zou willen helpen, maar simpelweg niet hebt? Lees er boeken en artikelen over en ga op zoek naar hoe je deze eigenschappen wel kunt ontwikkelen.

Vind je het eng om dingen alleen te doen? Geef jezelf het doel om elke maand minimaal één keer iets alleen te ondernemen. Je zult merken dat het na een paar keer steeds gemakkelijker wordt en voilà: je goede voornemen is een gewoonte geworden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.