Nieuw onderzoek wijst uit dat slapeloosheid in je genen zit - Vance

Nu aan het lezen

Nieuw onderzoek wijst uit dat slapeloosheid in je genen zit

Nieuw onderzoek wijst uit dat slapeloosheid in je genen zit

De gevolgen die komen kijken bij slapeloosheid, worden vaak flink onderschat. Toch is het na angststoornissen de meest voorkomende mentale stoornis. Nieuw onderzoek brengt ons dan ook een stap dichterbij de oorzaak van het niet goed kunnen slapen. Het blijkt namelijk in je genen te zitten.

Slapeloosheid heeft een flinke invloed op de kwaliteit van het leven, legt hoogleraar Eus van Someren uit. Hij ziet bij het Nederlands Herseninstituut dagelijks patiënten die met slapeloosheid te maken hebben. Van Someren deed samen met zijn collega Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit Amsterdam een grootschalig onderzoek naar dit fenomeen, in samenwerking met een grote groep internationale onderzoekers.

Er een nachtje over slapen

Daaruit bleek dat je genen meer te maken hebben met deze mentale stoornis dan van te voren werd gedacht. Het zit hem vooral in het gedeelte dat ervoor zorgt dat we bepaalde dingen in onze slaap kunnen verwerken. Het gezegde ‘er een nachtje over slapen’ geldt dan ook alleen voor mensen die wel goed kunnen slapen.

Door ergens een nachtje over te slapen, wordt je in de meeste gevallen een stuk rustiger en minder gespannen wakker. Dat komt omdat je hersenen die vervelende dingen tijdens je slaap verwerken. Maar bij de personen die aan slapeloosheid leiden, werkt dit gedeelte een stuk minder goed. Hierdoor stapelt de spanning zich als het ware op.

Genen

Doordat de onderzoekers er nu achter zijn dat het probleem van slapeloosheid in de genen zit, kan er gemakkelijker gezocht worden naar een oplossing. Van Someren vertelt dat een hoop mensen denken dat er geen oplossing is wanneer iets genetisch bepaald is, maar dat dit niet het geval is.

“Wanneer je aanleg hebt om dik te worden, wil dat niet zeggen dat je automatisch ook dik bent. Als je het weet, kun je er iets aan doen.” En zo werkt het volgens hem ook wat betreft slapeloosheid. De onderzoeker is dan ook positief over de resultaten en werkt hard om een medicijn te vinden.

Andere oorzaken

De uitkomst van het onderzoek wil niet zeggen dat het bij iedereen zo geldt. Er zijn ook een hoop andere factoren waardoor mensen niet goed slapen. Dat kan onder andere komen door het gebruik van een laptop of smartphone voor het slapengaan, problemen op werk of het gebruik van medicijnen.

Om erachter te komen of je slapeloosheid ergens anders vandaan komt, kun je natuurlijk zelf onderzoeken waar jij slecht door slaapt. Lig je wakker omdat je aan het piekeren bent? Schrijf dan op wat er in je hoofd blijft zitten. Dit kan werken omdat de gedachtes dan letterlijk even uit je hoofd zijn.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.