Nieuwe kaart toont de mate van onze racistische vooroordelen in Europa

Nu aan het lezen

Nieuwe kaart toont de mate van onze racistische vooroordelen in Europa

Nieuwe kaart toont de mate van onze racistische vooroordelen in Europa

Hoewel we ons graag als niet racistisch beschouwen, kunnen we soms toch nog best wat vooroordelen hebben. Quartz maakte op basis van data van de Harvard University een kaart, waarop precies te zien is hoe gemakkelijk blanke Europeanen donkere gezichten met negatieve ideeën associëren. En dat is vaker dan je denkt.

De data komt van Project Implicit van de Amerikaanse universiteit. Sinds 2002 vraagt die website aan mesen van over de gehele wereld om een zogenaamde “implicit association test” (IAT) af te nemen. Dat is een test waarbij je snel moet dingen uit verschillende categorieën aan elkaar moet koppelen.

Er is ook een versie van die test waarbij je blanke en donkere gezichten ziet, en positieve en negatieve woorden. Daaruit blijkt hoe gemakkelijk onze hersenen de link leggen tussen de categorieën. Dat is de data die Quartz gebruikte. En de resultaten liegen er niet om.

Kaart

Racistische vooroordelen kaart
Foto: Quartz

De data kwam van 288.076 blanke Europeanen, die de test tussen 2002 en 2015 deden. Links zie je hoeveel mensen in een land de test hebben gedaan.  Ieder land op de kaart heeft een kleur. Die kleur geeft weer wat de gemiddelde score is van de mensen in dat land die de test deden. Hoe roder de kleur, hoe meer vooroordelen er zijn. Blauwe landen hebben er juist minder.

Conclusie: ieder Europees land heeft wel een paar vooroordelen als we donkere mensen vergelijken met blanke mensen. In ieder Europees land duurt het namelijk langer om donkere mensen te associeren met positieve woorden als “goed” en “aardig”, en doen ze dit sneller met negatieve concepten als “slecht” en “kwaadaardig”. In Nederland maken we de negatieve associaties echter veel minder snel dan in bijvoorbeeld Italië of Portugal.

Geen enkel land had echter een gemiddelde score onder de 0, wat betekent dat er juist positieve associaties zijn met donkere mensen. Een score van 0 geeft aan dat er geen positieve of negatieve associaties zijn. En er is ook geen enkel land in Europa dat daarbij in de buurt komt. We hebben dus in ieder land wel wat racistische vooroordelen.

Eenvoudige test

Als je naar de kaart kijkt, moet je echter wel een slag om de arm houden. De manier waarop we naar mensen kijken wordt namelijk maar op één manier getest: door mensen met een bepaalde huidskleur aan positieve of negatieve woorden te koppelen. Maar onze gevoelens over verschillende mensen gaan veel dieper en worden hier niet in opgenomen.

Daarnaast komt de data van Europeanen die de website van Project Implicit bezoeken, wat een Engelstalige website is. Het kan dus zijn dat de resultaten geen weergave zijn van mensen die minder op het internet zitten en misschien ook wel minder goed Engels spreken. De kans is groot dat de meeste mensen jonger zijn.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.