Nieuwe plugin voor Slack strijdt tegen onbewuste vooroordelen op de werkvloer

Nu aan het lezen

Nieuwe plugin voor Slack gaat de strijd aan met onbewuste vooroordelen op de werkvloer

Nieuwe plugin voor Slack gaat de strijd aan met onbewuste vooroordelen op de werkvloer

Hoewel het vast niet gemeen bedoeld is, worden ambitieuze vrouwen nog steeds regelmatig omschreven als agressief, bazig of dramatisch. Duidelijk vooroordelen, maar wat doe je er aan? De wereldwijde non profit Catalyst heeft een kleine oplossing voor het probleem gevonden: een plugin voor in Slack.

Slack is een chat-programma dat veel binnen bedrijven gebruikt wordt om onderling te overleggen. Het programma laat je echter ook allerlei plugins toevoegen om de gesprekken leuker te maken, of om productiever te kunnen zijn. En daar heeft Catalyst dus gebruik van gemaakt, meldt Mashable.

Catalyst werkte samen met de Burns Group uit New York en tech-bedrijf Eskalera om de #BiasCorrect plugin te maken. Die plugin markeert problematische woorden als die door een werknemer in Slack geschreven wordt. Zie het als een soort spellingscontrole: een vooroordeel krijgt een highlight, waarna er een beter alternatief wordt voorgesteld. Denk bijvoorbeeld aan “gefocust” of “strategisch”.

De wijziging is natuurlijk niet heel groot, maar volgens Catalyst heeft het wel grote gevolgen. Dit is omdat zelfs de meest vooruitstrevende mensen onbewuste vooroordelen vertonen. De beste manier om daarmee om te gaan, is om mensen te leren hoe ze ze kunnen identificeren en vervolgens een gelijkwaardigere werkplek kunnen maken.

Tool downloaden

Bedrijven die de cultuur op de werkplek willen verbeteren, kunnen de tool downloaden naar Slack. Ook is het mogelijk om de code aan te passen, zodat hij op andere platformen werkt. Vooralsnog is de tool echter alleen in het Engels beschikbaar. Het is onduidelijk of er ooit een Nederlandse variant komt.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.