Nieuwsgierig naar wat Facebook van je weet? Dat zie je in je eigen dossier

Nu aan het lezen

Nieuwsgierig naar wat Facebook van je weet? Dat zie je in je eigen dossier

Nieuwsgierig naar wat Facebook van je weet? Dat zie je in je eigen dossier

Toen jij jaren geleden – of gisteren – een account aanmaakte op Facebook, gaf je een groot deel van je privacy op. Het sociale medium houdt namelijk alles bij wat jij doet, en plaatst dat in een groot dossier. Maar wist je ook dat je dat dossier ook zelf in kunt zien?

Je eigen dossier kun je opvragen door op het pijltje in de rechterbovenhoek van een pagina te klikken. Vervolgens ga je naar Instellingen en naar Algemene Accountinstellingen. Op die pagina staat onderaan een link genaamd ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Klik er op en je krijgt je eigen dossier in handen.

En er staat veel in dat dossier. Privéberichten, gedeelde documenten, filmpjes, geluidsfragmenten en je foto’s. Oftewel: alles wat jij ooit op het sociale medium hebt gedaan, staat hier in. Op het gebied van privacy natuurlijk niet echt wat je wilt. Want waarschijnlijk weet dit medium meer over je dan je partner, je moeder en je kat of hond bij elkaar.

Advertenties en contacten

Toch kun je er best wat nuttige informatie uithalen, naast alle nostalgische foto’s van 10 jaar geleden. Ga je in het dossier naar het mapje ‘html’ en vervolgens naar ‘ads’, dan kun je precies zien welke advertenties er op jouw tijdlijn komen. Daar staat namelijk in van welke bedrijven en over welke onderwerpen je advertenties kunt verwachten. Daarnaast zie je precies welke adverteerders je persoonsgegevens al hebben.

Daarnaast kan het mapje ‘contact_info’ erg interessant zijn. Hier staan namelijk al je contacten in, en dan niet alleen je Facebookvrienden. Nee, alle contactpersonen die in jouw telefoon staan, zijn te vinden in deze lijst.

Geef je om privacy, dan staan je nekharen nu waarschijnlijk omhoog. En dat mag ook wel: Facebook weet namelijk écht alles over je. Je favoriete kleur, waar je naar school ging en misschien zelfs wel een paar van je diepere geheimen. Het bekijken van een dossier kan dan ook een mooie wake-up call zijn: wil je wel zoveel over je leven delen met een groot bedrijf als dit?

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.