Nijntje wordt vandaag 62 jaar en deze 5 dingen wist je nog niet over haar - Vance

Nu aan het lezen

Nijntje wordt vandaag 62 jaar en deze 5 dingen wist je nog niet over haar

Nijntje wordt vandaag 62 jaar en deze 5 dingen wist je nog niet over haar

Vandaag precies 62 jaar geleden, op 21 juni 1955, werd nijntje geboren. Dick Bruna bedacht het tekenfiguurtje toen hij zijn zoontje vertelde over een konijntje dat ze eerder die dag hadden gezien tijdens hun vakantie. Door de jaren heen is nijntje buitengewoon populair geworden. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, kent de illustratie dan ook. Maar grote kans dat je de vijf volgende dingen over haar (ja, nijntje is een meisje) nog niet wist.

nijntje

Misschien leek het hierboven een typefout, maar niets is minder waar. Nijntje, ook al is het een naam, wordt zonder hoofdletter geschreven. Dit komt omdat Dick Bruna steevast al zijn nijntje-teksten schreef zonder hoofdletters en punten, ook de namen.

85 talen

Niet alleen in Nederland is nijntje onmiskenbaar. De kinderboekjes zijn in 85 talen vertaald, waaronder zelfs Latijn en Papiaments. Ook verschenen er boekjes in verschillende dialecten, waaronder het Fries, Rotterdams, Achterhoeks, Amsterdams en een Brabants dialect.

De laatste jaren wordt het witte konijntje in het buitenland doorgaans Miffy genoemd. De naam nijntje is afkomstig van het woord konijn, wat het voor Nederlanders een hele logische naam maakt. Voor buitenlanders is dat niet het geval en daarbij is de naam voor hen lastig uit te spreken. Voorheen had het figuurtje in ieder land een andere naam. Zo heette ze in het Frans ‘le Petit Lapin’, in het Arabisch ‘Naynti’, in het Portugees ‘Coelhinho’ en in het Afrikaans bijvoorbeeld ‘Katryntjie’.

Altijd recht van voren

Nijntje kijkt de lezer altijd recht aan. Ook als ze fietst of met een bal gooit, haar gezicht zie je altijd recht van voren. Dick Bruna tekende dit zo omdat hij ervan overtuigd was dat dit kinderen meer aanspreekt.

Japan

Ondanks dat nijntje over de hele wereld geliefd is, is er één land waar haar populariteit naar ongekende hoogte is gestegen. En dat is, niet geheel verbazingwekkend, Japan. Daar heette ze tot voor kort Usako-chan, wat lief, klein vrouwtjeskonijn betekent. De concurrent van Hello Kitty is daar niet alleen populair bij jeugdige fans. Modebewuste mannen lopen ongestoord rond in T-shirts met het konijntje erop. Ze is zelfs de mascotte van de bloemistenbranche in het land. Zakken tuinaarde met een afbeelding van het figuurtje zijn dan ook doodnormaal. De meeste Japanners denken zelfs dat nijntje Japans is en weten niets af van het feit dat ze oorspronkelijk uit Nederland komt.

Guinness Book of Records

Twaalf jaar geleden, toen nijntje 50 werd, ontving ze bijna veertigduizend brieven. Dat is tot op de dag van vandaag een notering in het Guinness Book of Records.

Op 30 juli 2014 werd bekend gemaakt dat er geen nieuwe nijntjesboekjes meer zouden verschijnen. Eerder dit jaar, op 16 februari, overleed Dick Bruna.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief.