Nike lanceert sporthoofddoek voor moslima's: De Nike Pro Hijab

Nu aan het lezen

Nike lanceert sporthoofddoek voor moslima’s: De Nike Pro Hijab

Nike lanceert sporthoofddoek voor moslima’s: De Nike Pro Hijab

Het vinden van de juiste sportkleding kan voor vrouwelijke Islamitische sporters nog wel eens problemen opleveren. En zeker het vinden van een geschikt hoofddoekje is lastig.

Je vraagt misschien af waarom grote sportmerken hier eigenlijk nog nauwelijks op in spelen. Gelukkig is daar nu Nike. Dat sportmerk lanceert volgend jaar de Nike Pro Hijab-lijn die bestaat uit special sporthoofddoekjes.

Ze zijn gemaakt van de dunne, ademde stof, waar Nike allerlei kleding van maakt. Dit uiteraard om te voorkomen dat het te warm wordt onder het hoofddoekje. Hij zal verkrijgbaar zijn in verschillende donkere, neutrale kleuren.

Samenwerking

Nike ontwikkelde de Nike Pro Hijab samen met Islamitische topsporters en werkte er ruim een jaar aan. Al zegt het bedrijf dat het voortkomt uit een veel grotere beweging in de sportwereld die vijf jaar geleden begon toen een atleet met hoofddoekje meedeed aan de Olympische Spelen in Londen.

Nike Pro Hijab

Het afgelopen jaar hielpen onder meer gewichtheffer Amna Al Haddad en kunstschaatser Zahra Lari Nike met de ontwikkeling van het sporthoofddoekje. Zij maakten duidelijk hoe belangrijk het is dat je je hoofd vrij kunt bewegen en dat de hijab dan gewoon op zijn plaats blijft zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de stof ademend was, maar desondanks ondoorzichtig is.

Aan alle eisen is voldaan, zegt Al Haddad tegen Dezeen. “Dit is revolutionair en verandert hoe moslimmeisjes tegen sport aan kijken. Je hebt geen idee hoe belangrijk dit is. Het gaat meisjes wereldwijd inspireren om hun passie voor sport te volgen.”

Wereldwijd te koop

En voor de duidelijkheid: de Nike Pro Hijab is niet enkel voor topsporters; hij is voor iedereen verkrijgbaar. Over een jaar zal de collectie op de markt komen. Wereldwijd.

Nike Pro Hijab

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.