Nobelprijswinnares had geen Wikipedia-pagina omdat ze 'niet bekend genoeg' was

Nu aan het lezen

Nobelprijswinnares had geen Wikipedia-pagina omdat ze ‘niet bekend genoeg’ was

Nobelprijswinnares had geen Wikipedia-pagina omdat ze ‘niet bekend genoeg’ was

Je zou denken dat iedereen die een Nobelprijs wint, ook wel een Wikipedia-pagina heeft. Maar dat bleek niet het geval bij Donna Strickland, die deze week de prijs ontving voor haar werk aan ultrakorte lasers. Sterker nog: haar pagina kwam pas 90 minuten nadat ze de prijs won online, meldt Quartz.

Strickland is een natuurkundeprofessor bij de University of Waterloo in Canada. En nu is ze dus ook de winnares van de Nobelprijs voor natuurkunde. Tenminste, dat is ze samen met collega Gérard Mourou. Maar hij had in tegenstelling tot Strickland wél een pagina op Wikipedia voor hij de prijs won.

De reden dat Strickland die pagina nog niet had, was omdat Wikipedia in mei nog niet overtuigd was dat haar werk belangrijk genoeg was voor een artikel op de website. Een toen ingeleverd artikel “toonde geen significante informatie over het onderwerp”, aldus de online encyclopedie.

Pas toen Strickland de Nobelprijs won – of nou ja, 90 minuten daarna – verscheen een aangepaste versie van dat artikel online. Voor die tijd was ze alleen te vinden als vermelding in een pagina over Mourou.

Ontzettend interessant

Strickland is nu dus wel interessant genoeg voor Wikipedia. En dat mag ook wel: ze is de enige levende vrouw met een Nobelprijs voor de natuurkunde. Voor haar waren er sowieso slechts twee andere vrouwelijke winnaars, namelijk Marie Curie en theoretisch natuurkundige Maria Goeppert-Mayer. Strickland bevindt zich dus in een erg kleine groep.

Overigens zit ze op Wikipedia ook in een erg kleine groep: de groep van vrouwen met biografische artikelen op de website. Slechts 17 procent van de huidige biografische artikelen gaat namelijk over vrouwen.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.