NOS laat ons Tweede Wereldoorlog herbeleven met speciale website

Nu aan het lezen

NOS laat ons het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog herbeleven met speciale website

NOS laat ons het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog herbeleven met speciale website

Het is inmiddels maar liefst 75 jaar geleden dat de geallieerden in de buurt kwamen Nederland om ons te bevrijden. Maar wat gebeurde er nu eigenlijk op welke dag en wat zorgde ervoor dat de bevrijdingsmissie slaagde? De NOS blikt daar een jaar lang op terug, met een speciale website over de Tweede Wereldoorlog.

In dit jubileumjaar van onze bevrijding volgt de NOS een jaar lang het nieuws van toen, alsof het nu gebeurt. Zo kun je vandaag lezen dat de geallieerden ons land binnen zijn gekomen, schrijft de website. Morgen volgt dan het bericht dat dit helemaal niet klopte. De geallieerden zijn in de buurt, maar nog niet over onze grens heen.

Juist door die berichten en allerlei video’s en foto’s krijg je een uniek beeld van wat er precies gebeurde in het laatste jaar van de oorlog. Iedere dag moet er in ieder geval één nieuw bericht bijkomen, maar op sommige dagen zijn het er meer.

Ook leuk is dat je echt niet alleen een beeld krijgt van de grote militaire campagnes. Ook het dagelijks leven wordt naar voren gebracht. En dat is niet alleen bezet gebied, maar ook in delen van het land die al bevrijd waren. Daarnaast komt ook het huidige Indonesië en de West terug in het nieuws.

Een jaar lang nieuws

Het gehele project loopt dus een jaar. Volgend jaar, aan het einde van augustus, komt het tot een einde. Dan is het 75 jaar geleden dat de Japanse capitulatie plaatsvond.

In het komende jaar kijkt de NOS bovendien niet alleen online terug op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt het medium al enige tijd Bevrijdingsjournaals rond de 75 jaar bevrijding. Tussen 17 en 27 september – rond de Market Garden – komen er weer nieuwe afleveringen. En NOS Jeugdjournaal heeft een speciale website voor kinderen gemaakt.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.