Nutella verklapt samenstelling in nieuwe campagne: waarom? - Vance

Nu aan het lezen

Nutella verklapt samenstelling in nieuwe campagne: waarom?

Nutella verklapt samenstelling in nieuwe campagne: waarom?

Het is 1946 en banketbakker Pietro Ferrero woont in de Italiaanse regio Piemonte waar hij eigenaar is van een patisserie. De Tweede Wereldoorlog is net afgelopen en cacao is zeer schaars. Als creatieve zoetekauw bedenkt Ferrero daarom een lekkernij op basis van suiker, een vleugje cacao en flink wat hazelnoten die wél voorradig zijn. Hij doopt het goedje tot Pasta Gianduja.

Tientallen jaren later kennen we de gianduja beter als Nutella, de wereldwijd populaire hazelnootpasta. Een romantisch verleden in een potje met een happy end lijkt, maar zo zoet als het familieverhaal klinkt – het bedrijf is in handen van Pietro’s kleinzoon Giovanni Ferrero – zo teleurstellend is de samenstelling van de pasta anno 2018.

Palmolie

Nutella ligt regelmatig onder vuur voor het gebruik van palmolie waaraan het product zijn smeuïge textuur te danken heeft. De consumptie hiervan neemt wereldwijd toe en heeft als gevolg dat regenwouden worden gekapt. Naast voeding, zit palmolie ook in verzorgingsproducten en biodiesel.

Palmolie is ook slecht voor de gezondheid omdat het ingrediënt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

Vettiger

In 2017 was er ook onrust onder Nutellafans die beweerden dat het recept van de pasta stiekem was aangepast. De ophef ontstond toen een Duitse consumentenorganisatie verschil vond tussen de etiketten van twee Nutellapotten. De nieuwe receptuur bleek zoeter, bleker en vettiger.

Alle ophef maakt dat de Italiaanse producent volgende week in België komt met een nieuwe campagne waarin het zegt ‘open te communiceren’ over de exacte samenstelling van de pot. Waarom is onduidelijk, maar de fabrikant geeft alvast de gegevens vrij. Ongetwijfeld zal er nog context én kritiek volgen: want voor de helft bestaande uit suiker en 20 procent palmolie? Dat had Pietro Ferrero vast nooit gewild.

De Nutella-ingrediënten

• 50% suiker

• 20% palmolie

•13% noten

• 8,7% melkpoeder

• 7,4% cacao

 

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.