De officiële trailer van Blade Runner 2049 is hier en is behoorlijk duister - Vance

Nu aan het lezen

De officiële trailer van Blade Runner 2049 is hier en is behoorlijk duister

De officiële trailer van Blade Runner 2049 is hier en is behoorlijk duister

Die hard fans kijken al maanden reikhalzend uit naar de release van de officiële trailer van Blade Runner 2049, de opvolger van de dystopische scifi-film uit 1982 van meesterproducent Ridley Scott.

De makers brachten negen maanden geleden de allereerste teaser-trailer uit waarin we fracties van Ryan Gosling en Harrison Ford konden waarnemen. Er volgde een tweede mini-lekkermakertje waarin we iets meer te weten zouden komen over wat hoofdpersonage Rick Deckard de afgelopen 34 jaar heeft uitgespookt in de duistere wereld die op bepaalde vlakken behoorlijk op de onze lijkt.

Blade Runner

Nu is het eindelijk zover: de twee mini-teasers komen samen in de officiële mega-trailer waarin we zien dat regisseur Denis Villeneuve (Arrival) zijn eigen stijl ontwikkelt en het universum van de eerste film uitbreidt tot ver buiten de lijnen van de eerste film.De originele Blade Runner was in de jaren 80 geen directe kaskraker maar werd een immense cult-hit die de inspiratie zou zijn voor andere robotica-films.

In deze opvolger maken we kennis met een nieuwe politieman: LAPD-agent K (Ryan Gosling). Hij komt achter een geheim dat de maatschappij, of wat er van over is, kan verwoesten. Hij moet op zoek naar bladerunner Deckard, die al meer dan 30 jaar wordt vermist.

Robots

Scott, de maker van onder meer Alien en Blade Runner, heeft met opvolger Blade Runner 2048 geen lame ass remake geproduceerd maar een ontzettend spannend vervolg op één van de allereerste films waarin robotica – in dit geval ‘replicants’ – centraal staat.

Een Blade Runner staat voor iemand die jaagt op bionische mensen, in dit geval slaven-arbeiders die gehoorzaam zijn aan mensen. Dat is precies waar met Blade Runner 2049 het grootste verschil zit ten opzichte van het origineel. Het lijkt in de trailer in te zoomen op de ethische en politieke gevolgen van grootschalige kopie-slavernij: het produceren en vermenigvuldigen van bionische mensen. Dit is een groot onderwerp, daarnaast zal de film zich ook focussen op de filosofische kant van wat het betekent om mens te zijn.

Nederlandse cast

Naast onder andere Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto en Robin Wright spelen de Nederlandse Sylvia Hoeks en Sallie Harmsen in Blade Runner 2049. Hoeks moest voor haar rol – de grootste vrouwelijke rol in de film – zo’n 7 kilo kweken aan spierweefsel.

Naar verwachting betekent de release van deze nieuwe internationale film een impuls voor de carrière van de van oorsprong Brabantse actrice die in 2007 een Gouden Kalf won voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de film Duska.

Blade Runner 2049 draait vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscoop.

 

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.