Helderheid in zzp-land: Omstreden wet DBA niet in beeld tot 2020

Nu aan het lezen

Helderheid in zzp-land: Omstreden wet DBA niet in beeld tot 2020

Helderheid in zzp-land: Omstreden wet DBA niet in beeld tot 2020

Met de komst van het regeerakkoord was al duidelijk dat de zogenoemde wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) voor zzp’ers en hun opdrachtgevers zou worden opgeschort tot 1 juli 2018.

Nu blijkt dat de wet tenminste tot januari 2020 van de baan is, dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Omstreden

De wet DBA zou de onvolprezen opvolger zijn van de VAR: verklaring arbeidsrelatie. De omstreden zzp-wet die duidelijk moest maken wanneer je een zelfstandige bent en wanneer niet, zou gelden als bewijs voor de Belastingdienst dat een zelfstandige echt ondernemer is en meerdere opdrachtgevers heeft.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 2020 geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een (onbedoelde) dienstbetrekking.

Tegen de ernstigste gevallen werd echter wel opgetreden. Vanaf 1 juli gaat de Belastingdienst ook andere gevallen aanpakken waarbij opzet in het spel is en waarbij de schijnzelfstandigheid overduidelijk is.

Schijnzelfstandigheid

In het regeerakkoord van Rutte III staat dat in plaats van de wet DBA een opdrachtgeversverklaring soelaas moet bieden voor zzp’ers en opdrachtgevers. Ook zouden normtarieven kunnen bepalen wie zelfstandige is. De nieuwe maatregelen worden getroffen om zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking.

Om precieze invulling te geven aan de opvolging van de wet DBA gaan Koolmees en Snel de komende tijd in gesprek met partijen als zzp-, werkgevers- en werknemersorganisaties.

Zij schrijven in hun brief dat zzp’ers een ‘belangrijke positie op de arbeidsmarkt’ hebben. “Het kabinet wil deze grote groep de ruimte geven om te ondernemen, maar vindt het ook belangrijk dat de zzp’ers een bewuste keuze voor het ondernemerschap maken en niet belanden in een situatie van schijnzelfstandigheid.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.