Onderzoek: Lichaamsbeeld is ook een probleem voor tienerjongens

Nu aan het lezen

Onderzoek: Lichaamsbeeld is ook een probleem voor tienerjongens

Onderzoek: Lichaamsbeeld is ook een probleem voor tienerjongens

Veel jonge meisjes zijn onzeker over hun uiterlijk. Het perfecte lichaam dat via reguliere media en (het afgelopen decennium vooral ook) social media continu onder de aandacht wordt gebracht helpt daar niet bij. Maar is het wel een meisjesprobleem? Het wordt op die manier meestal weggezet, maar uit een onderzoek onder 1000 Britse jongens blijkt dat zij net zo goed worstelen met hun lichaamsbeeld. Dat schrijft de BBC.

Meer dan de helft van de ondervraagde jongens zegt dat ze overwegen hun eetgedrag aan te passen om er beter uit te zien. En bijna een kwart vindt dat er zoiets bestaat als ‘het perfecte mannelijke lichaam’. Hoe dat eruit zit? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar het zal wel iets met een sixpack zijn.

Maar misschien nog wel het belangrijkste wat naar voren kwam uit het onderzoek is dat 56 procent van de jongens zei dat eetstoornissen in hun ogen een probleem is dat genderonafhankelijk is. Ook diëten is volgens de meerderheid van de ondervraagden geen ‘typische vrouwending’, maar iets wat speelt bij zowel jongens als meisjes.

Een belangrijk probleem dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat jongens moeite hebben om over dit soort probleem te praten. Dat is natuurlijk bij meisjes ook het geval, maar daar zijn bijvoorbeeld ouders en leraren oplettender. Bij jongens wordt hier eigenlijk gewoon niet opgelet, terwijl ook bij hen een lichaamsbeeld zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld eetstoornissen.

Media

De onderzoekers adviseren om zowel jongeren als ouders en leraren te leren omgaan met deze problemen. Daarnaast doen ze een oproep voor meer diversiteit onder mannelijke modellen in advertenties als het gaat om hun maten en lichaamsbouw. De afgelopen tijd zien we gelukkig al enkele initiatieven op dat vlak.

De Britse overheid voerde het onderzoek uit rond de lancering van een speciaal programma om jongeren beter te leren omgaan met media en in het bijzondere met reclame. De onzekerheid die jongens en meisjes over hun lichaamsbeeld -die hierdoor wordt gevoed- is daar onderdeel van. Er is speciaal lesmateriaal beschikbaar gemaakt, maar er ook informatie voor ouders online geplaatst.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.