Zien: de Chinese boeren die vliegtuigen bouwen in hun achtertuin

Nu aan het lezen

Zien: De Chinese boeren die vliegtuigen bouwen in hun achtertuin

Zien: De Chinese boeren die vliegtuigen bouwen in hun achtertuin

Een man loopt na het werk naar huis als hij een vogeltje ziet. Vogels vliegen weg, maar mijn voeten zitten vast aan de grond, denkt hij. Met dit verhaal begint fotograaf Xiaoxiao Xu haar TEDxTalk in Amsterdam.

De van oorsprong Chinese fotografe – op haar 14e kwam ze naar Nederland – spreekt met haar romantische frustratie te willen vliegen tot de verbeelding omdat zoveel mensen het delen. In tegenstelling tot het gros van de fladderaars, doen een handjevol boeren in China er daadwerkelijk wat aan.

Kinderwiel

Het is een wonderlijk fenomeen: boeren op het Chinese platteland die werken aan hun eigen vliegtuigen. Bij gebrek aan geld en scholing en een droom het luchtruim te betreden, gebruiken ze huis- tuin en keukenmateriaal (een wiel van een kinderfiets), gerecyclede spullen en een ongekende dosis creativiteit en doorzettingsvermogen.

Ze zijn wat Xiao noemt, écht self employed. “Deze boeren zoeken niet naar herkenning of roem, maar naar goedkopere, snellere manieren om te bewegen.”

XiaoxiaoXu

Xiao studeert in 2009 cum laude af aan de Fotoacademie in Amsterdam en is meteen gegrepen door de romantische zoektocht naar vliegen in een arm bestaan.

Tijdens een reis door haar vaderland, documenteert ze acht boeren en hun geliefde zelfgeknutselde, vaker niet dan wel werkende, vliegtuigen. Het resultaat is Aeronautics In The Backyard: een fantastisch beeld van authentiek vakmanschap.

Eindresultaat

Voor de boeren staan niet de vliegtuigen of het eindresultaat centraal, aldus Xiaoxiao, maar de weg er naar toe. Bekijk het resultaat van Xiao’s ontdekkingstocht waarbij ze hen fotografeerde, vastlegde en bij hen sliep. In één van de vliegtuigen durfde Xiaoxiao het aan om met één van de zelfbouwers het luchtruim te betreden. Kan je raden welke?

XiaoxiaoXu_AIB03

XiaoxiaoXu_AIB02

12

XiaoxiaoXu_AIB01

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.