Oppervlakte noordpoolijs bereikt recordminimum voor januari - Vance

Nu aan het lezen

Oppervlakte noordpoolijs bereikt recordminimum voor januari

Oppervlakte noordpoolijs bereikt recordminimum voor januari

Dat het ijs op de Noordpool smelt weten we allemaal, maar het gaat een stuk harder dan we dachten. Uit onderzoek van National Ice and Snow Data Centre (NISDC) blijkt dat de oppervlakte van de Noordpool een recordminimum heeft bereikt voor de maand januari.

Het ijs in de Noordelijke IJszee had in januari slechts een oppervlakte van 13,06 miljoen vierkante meter. Vorig jaar was dit rond dezelfde tijd nog 110.000 meter meer. Begin jaren tachtig had het ijs nog een oppervlakte van vijftien miljoen vierkante meter. In bijna veertig jaar is dus twee miljoen vierkante meter ijs gesmolten.

Hoe komt dit?

Eigenlijk weten we allemaal hoe het zit. Klimaatverandering zorgt voor het smeltende ijs. De temperatuur van de Noordpool stijgt in de zomer steeds vaker tot boven het vriespunt en de temperatuur van het zeewater stijgt, waardoor het ijs dun en kwetsbaar wordt. Hierdoor kan het ijs makkelijker openbreken en smelten. Het smeltende ijs verandert in donker zeewater. IJs weerkaatst zonlicht, waardoor de aarde niet te warm wordt. Donker zeewater daarentegen absorbeert meer zonlicht. Hierdoor warmt de oceaan nog verder op, waardoor het ijs nog sneller smelt. Het is een vicieuze cirkel.

Consequenties

Greenpeace is erg somber over de toekomst van het noordpoolijs. Volgens hen kan binnen zeventig jaar al het ijs op de Noordpool gesmolten zijn. Het noordpoolgebied is de thuis van vele flora en fauna. Doordat het gebied verandert, worden deze dieren en planten bedreigd met uitsterven. Daarnaast ligt er onder het ijs methaan, een broeikasgas. Door het smeltende ijs komt dit methaan in de atmosfeer. Methaan houdt meer warmte vast dan CO2, waardoor de aarde nog verder opwarmt.

Het is nog niet te laat

 Het lijkt alsof klimaatverandering terugdringen een onbegonnen zaak is. De ozonlaag leek ook nooit terug te groeien, maar doordat ozonaantastende stoffen zijn verboden, herstelt de ozonlaag zich ook weer. Ook het noordpoolijs kan teruggroeien. Volgens Greenpeace moeten we investeren in groene energie, kolencentrales sluiten en mag er niet meer naar olie op de Noordpool geboord worden.

Hannah Hamans (26) schrijft het liefst over feminisme en seksualiteit en over nog veel meer onderwerpen waar je mogelijk 's nachts van wakker ligt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.