Zo maak je de overgang van vakantie naar werk minder heftig

Nu aan het lezen

Zo maak je de overgang van vakantie naar werk minder heftig

Zo maak je de overgang van vakantie naar werk minder heftig

Vakantie is geweldig, thuiskomen meestal niet. Hoewel je eigen bed ongetwijfeld lekkerder slaapt, is het vooruitzicht van het onvermijdelijke dagelijkse bestaan minder enerverend.

Een kleine schets: een overvolle mailbox, kalender met afspraken en de conclusie dat je werkplek minder gezellig oogt dan je strandstoel.

Vakantieglow

Een geruststelling: pauzes mét zon zijn altijd fijner dan zonder en die rosé verplaats je van het middaguur simpelweg naar de avond.

Goed nieuws: je stresslevel hoeft niet direct skyhigh te gaan op het moment van terugkeer, althans dat zeggen expert in dit artikel van Inc. Zij claimen dat het mogelijk is op zo’n manier terug te keren naar je baan inclusief je post-vakantie glow. Hoe? Hier zijn een paar van hun beste tips.

1. Denk terug

Je bent misschien niet in staat om fysiek terug te gaan naar het strand, maar in gedachten kan dit wel. Dagdromen is gezond en een effectieve manier om je vakantiegevoel vast te houden, schrijft The New York Times. Psychologen zeggen dat het nadenken over een trip, zelfs lang nadat die is afgelopen, veel later genot kan opleveren.

Martel jezelf niet door alleen achter je bureau weg te mijmeren over prachtige reisfoto’s. Ga er thuis in je eentje voor zitten en droom wat weg.

2.Plan je terugkeer zorgvuldig

“Plan een activiteit tijdens je eerste paar dagen terug die niet in je dagelijkse routine past, zoals een leuk etentje buiten de deur in het midden van de week”, aldus Teri Bourdeau, een professor aan Oklahoma State University’s op the Huffington Post.

Of gebruik dit trucje van carrière expert Nicole Williams: “Veel ervaren reizigers kiezen ervoor op een vrijdag of zaterdag thuis te komen zodat ze nog het weekend hebben om te wennen. Zo heb je een paar dagen om je leven op orde te krijgen en verminder je dat gevoel van overweldiging als je op kantoor komt.

3.Kies een vakantieliedje

Deze tip via Glamour is geweldig. Kies, terwijl je weg bent, een liedje die jouw vakantiesong wordt. Deze kan je weer afspelen als een soort ‘mini-break’ terwijl je op kantoor zit. Lauren E. Miller is auteur van 5 Minutes to Stress Relief en zegt in het tijdschrift dat zij bij stress op het werk zo’n liedje opzet: ontspanning gegarandeerd.

4.Vermijd opstapeling

Een van de ergste dingen als je van vakantie terugkomt is de stapel emails en afspraken die je zal tegenkomen. Dus tref vooraf maatregelen en zorg de eerste paar dagen voor enige hanteerbaarheid.

Tijdmanagement expert Nancy Colter: “Probeer je meetings, lunches en diners tot een minimum te beperken en plan je werk op tijd te verlaten – hierdoor blijf je langer hangen in je vakantiegevoel”.

5.Plan je volgende

Als al het bovengenoemde mislukt, kan je proberen je shock te verminderen door online te zoeken naar potentiële bestemmingen voor volgend jaar. “Vakantie heeft je misschien doen realiseren hoe erg je houdt van reizen of hoe verfrissend het was om tijd door te brengen met je gekozen reisgenoten. Vraag jezelf af hoe je dit meer kan laten gebeuren”, aldus de Huffington Post.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.