Overlevenden Florida shooting: "Wij zullen de wet veranderen"

Nu aan het lezen

Overlevenden Florida shooting: “Wij zullen de wet veranderen”

Overlevenden Florida shooting: “Wij zullen de wet veranderen”

Vorige week was er opnieuw een shooting op een middelbare school in Florida (VS). Er werden 17 mensen gedood en de dader, een 19-jarige ex-leerling van de school, werd even daarna opgepakt. Het is de zoveelste keer dat er een shooting heeft plaatsgevonden op een (middelbare) school in de Verenigde Staten. De overlevenden hiervan laten het er dit keer niet bij zitten en organiseren een mars tegen de wapenwet. Steeds meer Amerikanen stemmen om het wapengebruik aan banden te leggen.

Emma Gonzalez, één van de overlevenden van de schietpartij, had een opvallende reactie. “Iedereen die hier nu is, zou eigenlijk thuis moeten zijn om te rouwen. Maar we staan hier nu samen omdat we verandering willen. De wapens zijn veranderd, maar onze wetten niet.” En daar moet een einde aan komen, vindt Emma.

Krachtige speech

Ze gaat verder: “Waarom is het makkelijker om een (half-)automatisch geweer te kopen, dan een weekendje met vrienden te plannen?” In Florida heb je geen wapenvergunning nodig om een wapen te kopen. Daarnaast worden de mensen die een wapen kopen ook niet geregistreerd. Dat betekent dat je dus zoveel wapens kunt kopen als je wilt.

Ze vertelt over andere schietpartijen die buiten Amerika hebben plaatsgevonden: “Australië had in 1996 een grote schietpartij in Port Arthur, waarbij 35 doden vielen. Daarna werd de wet aangepast en is er nooit meer zoiets gebeurd. Hetzelfde geldt voor Canada en het Verenigd Koninkrijk.”

Emily vertelt in haar speech dat zij en haar schoolgenoten het hier niet bij laten zitten. “We zullen de kinderen worden die in de geschiedenisboeken zullen opduiken, omdat onze schietpartij de laatste op een school zal zijn.”

Trumps reactie

De reactie van Trump op de schietpartij was vreselijk. Een reactie die je niet verwacht van een president (maar misschien wel van een president als Trump).

De schutter werd van school gestuurd wegens psychische problemen. Dat hij de dader was, kwam volgens Emma bij niemand als een verrassing. Er werd al meerdere malen een melding van de jongen gemaakt, maar daar werd niets tegen gedaan. En dat terwijl Trump laat weten dat er ‘in zo’n situatie een melding gemaakt moet worden’.

March For Our Lives

Het blijft een vreselijke gebeurtenis en zoiets zou ook nooit meer moeten gebeuren. Daarom willen de leerlingen die de schietpartij overleefden ervoor zorgen dat er een strengere controle op wapens komt. “We gaan als leerlingen samen marcheren om voor ons leven te smeken”, vertelt een leerling. Met deze ‘March For Our Lives’ willen ze het wapengeweld effectief aanpakken.

Bekijk hier de speech van Emma Gonzalez:

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.