Peter Sunde: 'Neem verantwoordelijkheid voor je startup'

Nu aan het lezen

Peter Sunde: ‘Neem verantwoordelijkheid voor je startup’

Peter Sunde: ‘Neem verantwoordelijkheid voor je startup’

Peter Sunde heeft ondanks zijn Finse afkomst zijn tijd merendeels doorgebracht in Zweden. Hij is de co-founder van The Pirate Bay: een torrentwebsite die op zijn hoogtepunt verantwoordelijk was voor de helft van al het internetverkeer. Tijdens de elfde editie van The Next Web-conferentie roept hij (toekomstige) ondernemers op om meer verantwoordelijkheid te tonen.

Volgens Sunde zijn het niet de startups die de wereld gaan redden: “iedereen ziet technologie nu als iets positiefs, maar er zijn maar weinig mensen die zich afvragen waarom ze iets moeten bouwen. Niemand praat over de ethische vraagstukken rondom startups en technologie. En dat is de reden dat we de oorlog met overijverige staten aan het verliezen zijn.”

Dat The Pirate Bay juist mede door Sunde is opgericht is geen toeval. Peter Sunde is al sinds zijn jeugd bewust van de politieke rol van technologie en volgens hem is het kopiëren van digitale bestanden logisch, vooral als je kijkt naar de manier waarop kinderen leren. The Pirate Bay was voor hem een project dat mensen gelijke kansen geeft. Het zorgt ervoor dat niet al de kennis, content en macht bij grote bedrijven blijft.

Startups en ondernemen

Het succes van The Pirate Bay is niet te danken aan de technologie achter de website. Sunde zegt namelijk dat er eigenlijk veel betere platformen waren voor filesharing. Hetgeen dat The Pirate Bay onderscheidde van de anderen filesharingwebsites was het politieke aan de organisatie. Waar andere websites offline gingen wanneer ze dreigementen kregen van filmstudio’s, koos de website van Sunde voor een andere aanpak. Ze publiceerde ieder document dat ze werden toegestuurd door bedrijven en reageerden er ook in het openbaar op.

Ook de organisatie van The Next Web-conferentie kreeg stevige kritiek van Sunde. Hij vroeg zich af waarom Emma Holten, een slachtoffer van wraakporno, slechts een kwartier de tijd kreeg om te spreken, terwijl Gary Vaynerchuk (een rijke Amerikaan volgens Sunde) vijftig minuten in de spotlight werd gezet.

The Pirate Bay

Ondanks het succes de torrentwebsite (The Pirate Bay is de meest gecensureerde website op het internet) is de Fin niet optimistisch over de toekomst van het internet. Hij ziet ontwikkelingen als bijvoorbeeld de zelfrijdende auto als een kans voor overheden om bijvoorbeeld bepaalde gebieden van een land af te sluiten voor hun burgers. “De centralisering van technologie en diensten is geen goede ontwikkeling,” aldus Sunde.

Sunde sloot zijn presentatie af met een simpele oproep aan alle ondernemers, maar vooral de ondernemers in de zaal: “denk vooral na over ethiek en normen wanneer je een startup begint. Benk niet hoe je zoveel mogelijk omzet kunt draaien maar bedenk vooral waarom je belangrijk bent.” En dat advies leek iedereen in de zaal te omarmen.

Vierentwintig jaar en meer bedrijfjes gehad dan de meesten. Geïnteresseerd in journalistiek en technologie en hoe beide grote vraagstukken kunnen aanpakken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.