Wetenschappers ontwikkelen pil waardoor je negatieve herinneringen kunt vergeten - Vance

Nu aan het lezen

Wetenschappers ontwikkelen pil waardoor je negatieve herinneringen kunt vergeten

Wetenschappers ontwikkelen pil waardoor je negatieve herinneringen kunt vergeten

Bedenk je eens de mogelijkheid om de slechte herinneringen die je hebt, te doen vergeten. Soms zijn deze herinneringen zo naar dat je er elke dag mee wordt geconfronteerd. Dit heeft groot effect op je gemoedstoestand. Bedenk je nu eens dat je na het nemen van een pil vergeet dat deze vervelende herinnering ooit is gebeurd.

Dit is wat Cornelius Gross van het European Molecular Biology Laboratory in Italië van plan is. In maart publiceerde het researchteam van Gross een artikel in het tijdschrift Nature over hoe je brein herinneringen doet vergeten wanneer het nieuwe herinneringen aanmaakt. Het werkt als gewichtheffen voor de hersenen: de hippocampus, het gedeelte in je hersenen dat herinneringen opslaat, onthoudt op natuurlijke wijze de dingen die je dichtbij je staan en waar je veel aandacht aan hebt besteedt, bijvoorbeeld door te leren. Hiervoor geldt: oefening baart kunst.

Synaps

Synapsen zijn de verbindingen die in je hersenen worden gemaakt. Als je deze niet sterk weet te houden, verslappen ze en als je ouder wordt uiteindelijk dood gaan. Je hersenen willen zich focussen op datgene wat er toedeed om te leren. Dus bijvoorbeeld de drie talen die je elke dag spreekt voor je werk en niet de knopen die je hebt geleerd tijdens een zeilweekend. Zo werkt het ook met negatieve gedachtes. Dus hoe vaker je aan een negatieve gedachte denkt, hoe sterker deze verbindingen blijven en is het moeilijk om deze gedachtes te vergeten. Ook al zou je dit heel graag willen.

Tenzij je een pil ontwikkeld die deze herinneringen doet vergeten. En dat is precies wat Gross’ zijn team deed.

Toevallig

“Het was een toevallige ontdekking”, vertelt Gross aan Mic. “We volgden de sterkte van de synapsen bij een dier tijdens verschillende gedragingen. Je zag ze versterken en verzwakken. Wanneer we de weg blokkeerden, zag je een snel verlies van de kracht in de synaps. Het blijkt dat binnen een dag – zelfs binnen een halfuur – ze alles kwijt waren wat ze in die week geleerd hadden.”

Gross dacht dat door het blokkeren van de synapsen de herinneringen er nog wel zou zijn, maar dat deze niet meer bereikbaar waren. Maar in plaats daarvan waren de herinneringen allemaal gewist. Om dit begrijpelijk te maken: “Als je je oren sluit en je niets kunt horen, betekent niet dat je een woord niet meer kunt herinneren”, vertelt Gross. “Het is woord is nog steeds in je hersenen. Wanneer je deze input helemaal blokkeert, zou je het vergeten.”

Met de pil willen Gross en zijn team dit dus veroorzaken. Gross zegt dat het mogelijk is dat zijn pil voor de consument beschikbaar wordt. Deze pil zou vooral voor ex-militairen een uitkomst zijn. Veel van hen komen na een missie getraumatiseerd terug en ontwikkelen een Post Traumatische Stressstoornis. De vraag is dan alleen of ze zich kunnen herinneren waarom ze niet op nog een missie moeten gaan.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.