Plottwist: Oliemaatschappijen vragen overheidssteun tegen gevolgen klimaatverandering - Vance

Nu aan het lezen

Plottwist: Oliemaatschappijen vragen overheidssteun tegen gevolgen klimaatverandering

Plottwist: Oliemaatschappijen vragen overheidssteun tegen gevolgen klimaatverandering

De Amerikaanse overheid is, zeker sinds orkaan Harvey, druk bezig met het ontwikkelen en ontplooien van diverse plannen om de toenemende druk op de kustlijnen als gevolg van klimaatverandering beter op te vangen.

Één van die plannen is het ambitieuze idee om een bijna 100 kilometer lange ‘ruggegraat’ van dijken en sluizen te bouwen langs de Texaanse golfkust. Zoals alle andere plannen is ook dit concept vooral bedoeld om het ecosysteem aan de kust en vitale infrastructuren te beschermen tegen de steeds krachtigere stormen en hogere getijden.

Maar het plan krijgt ontzettend veel bijval van een kant waar je het minder snel zou verwachten: de grote Amerikaanse oliemaatschappijen.

30 raffinaderijen

De zogenaamde ‘ruggegraat’ van dijken zou namelijk voor het grootste deel van de kust komen te liggen waar ook de grootste voorraad olie nog in de grond zit. En dus zouden maar liefst 30 raffinaderijen, zo’n 30% van de totale Amerikaanse olieproductie, binnen de bescherming van het plan vallen.

In totaal zou de staat Texas zo’n 12 miljard dollar nodig hebben van de Amerikaanse overheid om het project te realiseren.

Politici

Het feit dat de oliemaatschappijen echter ten koste van belastinggeld worden beschermd tegen de gevolgen waar ze zelf grotendeels voor verantwoordelijk zijn, zorgt voor behoorlijke tweespalt tussen de betrokken partijen.

Met name de uitgesproken steun van Texaanse senatoren John Cornyn en presidentskandidaat Ted Cruz zijn opvallend. Cruz ging zelfs zo ver om het uitgeven van belastinggeld om commerciële bedrijven te beschermen “een enorme stap voorwaarts” te noemen.

Uitsluitsel

Hoewel de staat Texas nog een reservepotje van 11 miljard tot zijn beschikking heeft, blijft dat nog even onberoerd tot men meer duidelijk heeft vanuit de overheid.

Wanneer alle partijen uitsluitsel krijgen is vooralsnog onduidelijk, zeker nu de kwestie ook in de media op de nodige aandacht kan rekenen.

Johan is hoofdredacteur van Numrush en mede-oprichter van OK GO, het bedrijf verantwoordelijk voor de productie van onder meer Vance en Numrush.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.