Drie stappen om klimaatverandering te keren voor 2020

Nu aan het lezen

Deze drie stappen moeten we ondernemen voor 2020 om klimaatverandering te keren

Deze drie stappen moeten we ondernemen voor 2020 om klimaatverandering te keren

We hebben nog drie jaar om onze planeet veilig te stellen voor een verdere (extreme) opwarming. Dat bericht brengt een groep wetenschappers vandaag in vaktijdschrift Nature.

Ze luiden de alarmklok omdat er nog een zeer beperkte tijd is om het tij te keren. Dit klinkt als het begin van een day after tomorrow film, maar is de werkelijkheid. In 2020 moet de wereld het duurzame pad zijn ingeslagen.

Doel uit zicht

Als de uitstoot van broeikasgassen dan nog altijd niet daalt, raakt het doel van het akkoord van Parijs uit zicht. Dan wordt het bijna onmogelijk de opwarming van de aarde te beperken tot ‘ruim beneden twee graden’, is te lezen in de brief van onder andere voormalig VN klimaatchef Christiana Figueres.

Komende week verzamelen de experts zich op de G20 in Hamburg om zich te buigen over de stappen die we moeten ondernemen om de uitstoot en verdere opwarming van de aarde tot een minimum te beperken.

Drie praktische stappen

De komende drie jaar spelen daarin een cruciale rol. Experts hebben berekend dat als de uitstoot permanent is verlaagd tegen de tijd dat het 2020 is, de grens niet wordt bereikt waarmee vreselijke gevolgen voor de aarde onomkeerbaar zijn.

De auteurs roepen wereldleiders en zakenmensen op om door te blijven gaan met het verlagen van uitstootgassen en de doelen van het klimaatakkoord zoals afgesproken in Parijs. Het akkoord liep een flinke knauw op doordat de Amerikaanse president Donald Trump afzag van deelname in het akkoord.

De auteurs schrijven: ‘We moeten onthouden dat onmogelijk geen feit is, maar een houding.’

Wat betreft de ‘gewone’ burger en media, hebben de auteurs nog wat tips. Drie handvatten die we allemaal in onze oren moeten knopen willen we samen het tij keren.

1. Vlotte, transparante communicatie

Allereerst, schrijven de auteur, gebruik wetenschap om beslissingen te sturen en doelen te stellen. Daarbij is ongecensureerde en transparante communicatie van belang. Academische artikelen zijn niet makkelijk leesbaar, weten de auteurs.

Er is een nieuwe communicatiemanier nodig die zweeft tussen Nature en Harvard Business Review. Als onderdeel van soepele communicatie over klimaatverandering, moeten jonge wetenschappers mediatraining ontvangen.

2. Doe meer

Ten tweede moeten bestaande oplossingen snel op worden opgeschroefd en geschaald.

3. Yes we can

Ten derde: moedig optimisme aan.  De auteurs schrijven: “Recente politieke gebeurtenissen hebben gezorgd dat we met verscherpte focus kijk naar de toekomst van onze wereld. Maar net als voor Parijs moeten we onthoudend dat niets onmogelijk is. Het is van cruciaal belang dat succesverhalen worden gedeeld. Het laten zien wie en wanneer de doelen zelfs glansrijk voorbij is gestreefd, zal de lat voor andere mensen ook hoger leggen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.