Ga jij PVV stemmen? Even alle belangrijke highlights op een rij

Nu aan het lezen

Ga jij PVV stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Ga jij PVV stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Op wie moeten we stemmen 15 maart a.s.? Dat is de vraag die steeds meer (jonge) Nederlanders zichzelf op dit moment stellen. Want ja, sommige lijsttrekkers lijken echt onwijs aardig, maar daar heb je niks aan als ze maatregelen willen gaan nemen waar jij helemaal niet op zit te wachten.

Vandaar dat we een serie zijn gestart op Vance, waarin we steeds de meest opvallende standpunten van een politieke partij uitlichten. Want er is meer in de wereld dan het vluchtenlingenbeleid en de hypotheekrenteaftrek.

Maar wat is er nou écht typisch voor elke partij? Wat maakt ze anders dan de rest? Wij struinden voor jou de stemwijzers en verkiezingsprogramma’s door om de meest opzienbarende stellingen uit te lichten. In deze aflevering belichten we de PVV, voor mensen die mogelijk PVV stemmen.

Typisch PVV

Ik denk dat we bijna allemaal wel weten waar de Partij voor de Vrijheid (PVV) het meest voor staat: Nederland weer van ons maken. In hun verkiezingsprogramma van één A4’tje met maar liefst tien standpunten staat direct bovenaan geschreven wat het land wil volgens de partij en hoe zij dat waar gaan maken.

“Miljoenen Nederlanders hebben schoon genoeg van de islamisering van ons land. Genoeg van de massa-immigratie en asiel, terreur, geweld en onveiligheid. Hier is ons plan: in plaats van het financieren van de hele wereld en mensen die we hier niet willen, geven we het geld uit aan de gewone Nederlander.” Zo dat is duidelijk.

Lijstrekker Geert Wilders is anti-migratie en dat is dan ook het belangrijkste speerpunt van de populistische partij. Maar de partij staat ook voor het feit dat er geen geld meer mag gaan naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enzovoorts.

Wat willen ze allemaal gaan doen?

1. Nederland de-islamiseren

Verbazingwekkend is het niet, maar de PVV ziet het liefst nul asielzoekers het land binnenkomen en geen immigranten meer uit islamitische landen. Oftewel de grenzen moeten dicht. Bovendien wil de partij direct alle verleende verblijfsvergunningen voor asiel terugtrekken waarbij ook direct alle AZC’s dicht gaan.

Een ander onderdeel van de de-islamiseren is volgens de PVV ook het verbod op islamitische hoofddoekjes en uitingen. Alle moskeeën en islamitische scholen moeten dicht, plus een verbod op de koran. Volledig anti-islam kunnen we wel zeggen.

Het opvallende is nog dat de partij voor die de-islamisering 7,2 miljard euro wil uittrekken. Of dat genoeg is? Dat weet niemand. Wilders geeft namelijk geen toelichting hoe hij zijn plannen wil uitvoeren en heeft zijn partijprogramma ook niet laten doorrekenen door het CPB.

2. Nederland uit de EU

Anti-Europa is de PVV niet. Wel anti-Europese Unie. De partij ziet het liefst Nederland zo snel mogelijk de EU verlaten. “De Unie heeft geen eenheid en welvaart gebracht, maar verdeeldheid. De Unie bracht de ene crisis na de andere. Griekenland is tot nu toe het grootste drama geweest”, schrijft de partij op hun website.

“Nog veel erger is dat de Unie onze soevereiniteit heeft gestolen. We hebben geen zeggenschap meer over onze grenzen. De Unie heeft van ons mooie Nederland een land gemaakt zonder grenzen; we zijn als een huis zonder voordeur, waar iedereen zomaar binnen kan lopen, aan tafel schuift om mee te eten.”

3. Burgers krijgen macht

Er moet meer directe democratie komen in Nederland, vindt Wilders. Mét bindende referenda. “Ons politiek bestel is nog steeds dat van de twintigste eeuw. Als de puinhopen van Mark Rutte ons één ding hebben geleerd dan is het wel dit: het volk moet aan de noodrem kunnen trekken wanneer de politieke elite ingaat tegen haar wil. En niet alleen één keer in de vier jaar”, zegt Wilders tegen de Limburger.

4. Extra geld voor defensie en politie

De PVV wil Nederland weer een land wordt dat de baas is over zijn eigen grenzen met een sterke krijgsmacht tot zijn beschikking. Volgens de PVV is dat op dit moment niet het geval en investeert het liefst flink in defensie. De krijgsmacht wordt nu ingezet in landen als Mali, Afghanistan en Griekenland in plaats van onze eigen grenzen.

De PVV wil dat de militairen juist weer zichtbaar worden in Nederland. “Bij onze grenzen en in onze straten. Zichtbaarheid betekent ook in uniform over straat buiten diensttijd. Het uniformverbod moet daarom van tafel”, zegt de partij.

5. Lagere inkomstenbelasting

Werken moet lonen, schrijft de partij op zijn site. Dat betekent dat de inkomstenbelasting een stuk omlaag moet. “Werkend Nederland is keihard gepakt, vooral aan de onderkant. Vanaf het minimumloon mag je voor elke 1000 euro loonstijging 90 procent inleveren bij de staatssecretaris”, aldus Wilders. “Hoezo ‘werken moet lonen’, staatssecretaris? Het enige dat loont, is niet werken. Te hard werken loont zeker niet.”

Hoe Wilders aan de cijfers komt is overigens onduidelijk, want boven het minimumloon is de inkomstenbelasting 40,8 procent.

En dit willen ze absoluut niet…

1. Geld naar ontwikkelingshulp, kunst, innovatie etc.

Ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, publieke omroepen. De PVV is er niet geïnteresseerd in en is van mening dat daar geen cent naar toe mag. Eerst maar eens investeren in de binnenlandse problemen.

“Als je dan zo nodig wilt bezuinigen, doe het dan op posten die de economie nauwelijks raken. De miljarden vliegen het raam uit: 20 miljard naar Griekenland, 7 miljard naar Brussel, 4 miljard naar Afrika, 2,5 miljard aan subsidies, 2,5 miljard voor innovatiesubsidies, 1,5 miljard voor de publieke omroep en kunstsubsidies, 2,5 miljard voor inburgering en 2 miljard voor windmolens.” Geldverspilling, vindt de partij.

2. AOW-leeftijd naar 67

No way José denkt de PVV. De partij vindt het onterecht dat de AOW-leeftijd steeds verder wordt verhoogd. “Nederlanders werken straks het langst van heel Europa, en waar gaat ons geld heen? Juist, naar de landen die al tien jaar niet meer hoeven te werken.”

“Steeds meer mensen zullen namelijk straks in het harnas sterven, terwijl een Griekse ambtenaar dan al ruim vijftien jaar zijn door ons betaalde ouzo ligt te drinken in zijn door ons betaalde hangmat. Dit onrecht, want dat is het, moet acuut stoppen. 65 moet weer 65 worden.” Eigen land eerst, aldus de PVV.

3. Verhoging van wegenbelasting

Voor de autorijder die houdt van hard rijden en weinig daarvoor wil betalen, is de PVV de aangewezen partij: Wilders wil namelijk minder wegenbelasting. Al jaren is de belasting- en accijnsdruk een doorn in het oog van de automobilist, volgens de partij.

“Een autorijder is met 600 tot 800 euro per maand, twee keer zo veel kwijt als een automobilist in Duitsland. Dit moet anders”, zegt de partij.

4. Bezuinigingen thuis- en ouderenzorg

Waar de partij het liefst zo veel mogelijk bezuinigt op ontwikkelingshulp, kunst en cultuur en de omroepen, wil de PVV juist meer geld steken in onze thuis- en ouderenzorg. Niks bezuinigen op onze ouderen, juist meer handen aan het bed. “Ik vind dat als het nodig is je een verzorgingshuis in moet kunnen en als je thuis moet blijven, dan moet je op zijn minst de hulp, de thuiszorg, de huishoudelijke hulp kunnen krijgen”, zegt Geert Wilders in een uitzending van Tijd voor MAX.

“Er is heel veel geld weg te halen aan allemaal buitenlanduitgaven die we nu doen, zodat we weer fatsoenlijke ouderenzorg hebben. Op dit moment in Nederland geven wij aan gevangenen vaak meer rechten dan aan de ouderen. En dat moeten we veranderen”, aldus Wilders.

Disclaimer

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. PVV maakt zich voor nog meer zaken hard. Wil je meer weten over deze partij en al haar standpunten, check dan de PVV website.

Morgen gaan we verder met een andere partij die meedoet aan de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017. We beogen je met deze serie op geen enkele wijze een stemadvies te geven en zijn niet geaffilieerd met deze of andere politieke partijen. Mocht je een kritische noot willen plaatsen, laat het ons dan weten via Twitter.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.