Rens Raemakers (25) wordt mogelijk het jongste lid van de Tweede Kamer

Nu aan het lezen

Rens Raemakers (25) wordt mogelijk het jongste lid van de Tweede Kamer

Rens Raemakers (25) wordt mogelijk het jongste lid van de Tweede Kamer

De prille carrière van Rens Raemakers (25) leest als een goede roman. Hij is een jonge man die studeert en geniet van en in het Limburgse leven als politicus, jurist en fervent sporter. Sinds twee jaar bestiert hij de lokale politiek voor D66 in de gemeente Leudal, met als ultieme doel: de Tweede Kamer in.

Op een onverwacht moment wordt hij door zijn grootste politieke held, Alexander Pechtold, gevraagd voor deze eervolle functie. Hoewel het nog een tikkeltje vroeg voelt, besluit de jonge politicus er voor te gaan: de politiek vernieuwen en het onbegrijpelijke systeem versimpelen. “Laat mij maar aan de knoppen zitten.”

Randstedelijk en middelbaar

Uit onderzoek in opdracht van Trouw blijkt dat ongeacht hoe de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar lopen, het wel héél apart moet aflopen wil de volksvertegenwoordiging niet man, Randstedelijk en van middelbare leeftijd zijn.

Afkomstig uit Limburg en stukken jonger dan de gemiddelde Kamerleeftijd valt Rens buiten deze kaders. Hij is nummer 17 op de kieslijst voor D66 en daarmee één van de de jongste kanshebbers op een zetel in de Tweede Kamer. Andere uitzonderingen op de regel zijn er. Zo zet GeenPeil Damiaan (21) op plek 4 in de lijst. en weet ook de Partij voor de Dieren dat jong politiek talent nodig is. De partij heeft lijstduwer Malou (17), die vanwege haar jonge leeftijd niet zelf mag stemmen deze verkiezingen, maar wel gekozen kan worden.

Snapchat en Instagram

Nummer 17 op de lijst is net op, net aan, weet Rens Raemakers, maar: “Heel Limburg kan stemmen. Ik ga om die reden de voorkeursdrempel krijgen. Vereist: 16.000 stemmen. Dat is andere Limburgers ook gelukt in het verleden.”

Daarnaast probeert Rens stemmen van jongeren te krijgen. Via Snapchat en Instagram bereikt hij hen en krijgt hij input over wat er speelt. “Social media zijn mijn voelsprieten. En het is een goede manier om benaderbaar te zijn. Jan Terlouw sprak met zijn ‘touwtje uit de brievenbus’ over een vertrouwenscrisis. Ik geloof dat zoiets van alle tijden is.”

“Het wordt nu geproblematiseerd, al blijkt het lage vertrouwen écht een issue te zijn. Je kan dat op te lossen met een groot ideaal of een plan maar dat is gedoemd te mislukken. Ik kies er voor makkelijk benaderbaar te zijn.”

Vrouwen

Het veelbesproken gebrek aan diversiteit in de Tweede Kamer gaat ook Rens aan. “In eerste plaats is het zo dat de meeste mensen in de Tweede Kamer uit de Randstad komen en blank zijn, om wat cru te zeggen. Mensen met een migratieachtergrond, van het platteland en vrouwen moeten zich verkiesbaar stellen. Ik vind dat je daar als partij gericht beleid op moet maken. Met betrekking tot de regio’s heeft D66 dat bij de vorige verkiezingen duidelijk nog niet goed gedaan.”

Volgens de jonge volksvertegenwoordiger heeft de partij wel al stappen gezet. “Mede omdat de partij sterk is gegroeid vanuit de regio’s. Er is een betere vertegenwoordiging van mensen uit de provincie: we hebben mensen uit Twente, Groningen, Zeeland, Brabant en Limburg. Met het aantal vrouwen doen we het goed. Vier vrouwen staan in de top 10 lijsttrekkers. Ik zal niet zeggen dat het perfect is, maar er wordt aan gewerkt.”

Jongeren en politiek

Dat Raemakers die kaders doorbreekt heeft te maken met zijn passie: politiek. Daarvoor studeerde hij bestuurskunde en Nederlands recht. Beleid, wetgeving en debatclubs: het klinkt Rens als muziek in de oren. “Ik ben een politiek dier en kan slecht tegen onrechtvaardigheid, dat heb ik al van jongs af aan. Dingen moeten eerlijk geregeld worden. Daarbij heb ik al gauw zoiets van: laat mij het maar doen, ik wil aan de knoppen zitten.”

Dat politiek voor veel jongeren een onbehapbaar stukje materie is, blijkt de jonge politicus volledig te begrijpen. “Toch merk ik zodra een onderwerp iemand persoonlijk aangaat, iedereen toch wel een mening heeft. Bij jongeren werkt enige verplichting: een halfuur luisteren in een zaal als ik spreek, bijvoorbeeld. Dan komt de interesse wel.”

Carnaval

Zelf is Rens voorlopig nog niet uitgekeken op politiek. Dat terwijl de drukste campagnedagen tijdens zijn lievelingsfeest vallen. “Over een week staan we te hossen. Ik kijk erg uit naar carnaval. Hoewel dat een feest is, verwacht ik dat veel mensen ook naar mij toe zullen komen. Ik ga dan met ze praten, natuurlijk.”

Een politicus ben je voor het leven, maar jong dat ben je maar even. Een tip voor jongeren die het politieke spoor bijster zijn, heeft Rens wel als jong maar volleerd politicus: “Als je het echt niet weet, kan je mij vertrouwen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.