Ronald Giphart werkt samen met robot aan boek voor Nederland Leest - Vance

Nu aan het lezen

Ronald Giphart werkt samen met robot aan boek voor Nederland Leest

Ronald Giphart werkt samen met robot aan boek voor Nederland Leest

Je vraagt je soms af hoe schrijvers telkens op een idee komen voor een nieuw boek. Waar halen zij die inspiratie vandaan? Hoe houden ze een verhaal spannend?

Ronald Giphart laat nu op wel heel bijzondere wijze zien hoe je je door een writer’s block heen kunt slepen. Door een robot in te schakelen! Als stunt voor de Nederland-Leest campagne schreef hij samen met een robot een verhaal. Het verhaal dient als toevoeging voor een nieuwe uitgave van Ik, Robot, een bundel verhalen geschreven door Isaac Asimov tussen 1940 en 1950.

Hulp van een robot

Hoe werkt dat precies, een verhaal schrijven met een robot? Giphart kreeg bij het schrijven van zijn verhaal hulp van het computerprogramma Asibot, welke hij op zijn computer installeerde. De bot werd door wetenschappers gevoed met de inhoud van talloze boeken. Hierdoor kan het een paar woorden aanvullen met meerdere zinnen, waardoor de gebruiker verder aan het verhaal kan werken. Asibot bouwt de zinnen letter voor letter op, waardoor de zin suggesties altijd nieuw zijn. Giphart kon zelfs uit verschillende schrijfstijlen kiezen en begon met zinnen die vervolgens werden aangevuld door de robot.

De aanvullingen die de robot gaf, klopten echter niet altijd, vertelt Giphart aan de Telegraaf: “Soms kwamen er drie zinnen die alle drie niet bruikbaar waren. Dan schreef ik ze toch maar zelf.” De schrijver vertelt dat hij zich soms als een dirigent voelde voor een rommelig orkest.

De titel van het werk, De robot is de machine van de mens, is zelfs een suggestie van de robot. Giphart geeft ook aan dat sommige personages door de bot werden bedacht, waar de schrijver zelf nog niet op was gekomen. Deze week verschijnt het verhaal van Giphart en de robot als extra uitgave bij de Ik, Robot bundel en het is gratis op te halen in de bibliotheek.

Schrijven met Asibot

Het is voor het eerst dat mens en machine op dit niveau samenwerkten, en jij kunt binnenkort ook je eigen verhaal schrijven met de bot. Vanaf maandag 6 november kunnen geïnteresseerden namelijk zelf aan de slag met Asibot op de website www.asibot.nl.

Foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.