RTL last zijn debat af, blijven er nog 5 debatten over

Nu aan het lezen

RTL last zijn debat af, blijven er nog 5 debatten over

RTL last zijn debat af, blijven er nog 5 debatten over

Gisteren werd bekend dat het geplande premiersdebat van RTL nieuws is afgelast in verband met de afzeggingen vanuit de PVV en VVD. Het debat, dat op 26 februari zou plaats vinden, zorgt er nu in elk geval voor dat veel prominente politici alsnog kunnen gaan carnavallen, tot hun eigen grote vreugde:

Gelukkig blijven er voor de kritische kiezer nog vijf debatten over op basis waarvan zij hun keuze kunnen gaan maken. De eerste daarvan vindt volgende week plaats op Radio 1 en alle lijsttrekkers van de 9 grote partijen doen mee, behalve de PVV. Op 26 februari volgt een vrouwendebat bij Wakker Nederland waar alleen de VVD, PVV, D66, SP en CDA aan meedoen. Waarom alleen die partijen meedoen is niet helemaal duidelijk, al kan het natuurlijk iets te maken hebben met het feit dat niet iedere partij evenveel vrouwen op de lijst heeft staan.

Op 5 maart, precies een week na het afgelaste premiersdebat van RTL, volgt een lijsttrekkersdebat waaraan de 8 grootste partijen deelnemen. Op 13 maart is er nog een 1-op-1 debat tussen Rutte en Wilders in het TV-programma Eén Vandaag en op 14 maart – de dag voor de verkiezingen – volgt het uiteindelijke slotdebat bij de NOS met GroenLinks, CDA, SP, CU, VVD, D66, VVD, PvdA en PVV.

Leuk voor de jongste kijkers (en hopelijk ook hun stemgerechtigde papa’s en mama’s) is trouwens dat er op 11 maart ook een speciaal jeugdjournaal debat wordt georganiseerd op NPO 3 tussen de lijsttrekkers van de 6 grootste partijen.

Geen Facebook debat?

Grote vraag is waarom er dit jaar geen debat plaats vind op een medium als Facebook of Twitter en er (opnieuw) gekozen wordt voor zo’n traditioneel mediaplan bij de publieke omroepen en gevestigde nieuwsorde. En dat terwijl mensen onder de 30 nog amper televisie kijken.

Ook kun je je afvragen hoe je als kleine partij zoals de Partij voor de Dieren of de Ondernemerspartij een kans maakt om kiezers te trekken als je aan geen van deze TV-debatten mee mag doen.

Alle ‘officiële’ debatten op een rij

  • 24 februari: NPO Radio 1-debat met lijsttrekkers negen grootste partijen (zonder PVV)
  • 26 februari: WNL-vrouwendebat met VVD, PVV, D66, SP en CDA
  • 5 maart: RTL Carré-debat met lijsttrekkers acht grootste partijen
  • 11 maart: Jeugdjournaal debat met 6 lijsttrekkers
  • 13 maart: EenVandaag-debat tussen Rutte en Wilders
  • 14 maart: NOS-slotdebat met GroenLinks, CDA, D66, SP, CU, VVD, PvdA en PVV

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.