Mijn schoenen vertelden me waar ik heen moest in Barcelona

Nu aan het lezen

Mijn schoenen vertelden me waar ik heen moest tijdens een citytrip

Mijn schoenen vertelden me waar ik heen moest tijdens een citytrip

Iets vibreert zacht onder mijn rechtervoet terwijl ik één van Barcelona’s schattige plaza’s bewonder. Hup, naar rechts dus. Of toch naar links? Dat kan niet kloppen, gezien een stenen muur waar ik écht niet doorheen kan.

“De app doet het even niet, geef maar hier.” Iemand van het team achter deze nieuwe smartshoes van easyJet helpt mij een handje. Wat nu nog mankementjes vertoont, moet over minder dan een jaar the next best thing zijn op het gebied van navigatie.

Vrijheid

Ik testte samen met een handjevol journalisten een prototype van de smartshoes: een wearable met de naam Barcelona Street Project die is gekoppeld aan een navigatie-app op je smartphone. Hierdoor bestaat een citytrip niet langer uit hopeloos de weg zoeken en naar beneden staren: met slechts een klik op je Bluetooth knop geeft een apparaatje in je schoenen aan welke kant je op moet.

Barcelona Street Project (3) (2)

Een enorm gevoel van vrijheid, zo beschrijft hoofd-digitaal Nuria Martinez de ervaring van een vibrerende schoen. “En we willen in de toekomst nog meer features toevoegen als blijkt dat het protype in de smaak valt bij reizigers. Zoals leuke restaurantjes getipt door onze community terwijl je de weg vindt.”

Dataroaming

En het valt in de smaak: het heeft inderdaad een bevrijdend gevoel om niet op een kaart te hoeven kijken maar letterlijk te worden gestuurd tijdens een citytrip. Ik kijk opeens meer om mij heen en verwacht, als alle bugs uit het systeem zijn gehaald én ik in het buitenland goedkoop kan internetten, dat ik misschien wel meer meekrijg van een bestemming dan zonder de vibrerende voeten.

Dat is exact de reden waarom de vliegmaatschappij komt met de app. Het idee ontstond toen een Italiaanse collega van het bedrijf op straat tegen een prullenbak aanknalde terwijl ze de weg zocht. Door trillende schoenen kan je prima de weg vinden naar de Sagrada Familia of bestemmingen in een willekeurige Europese stad, zonder geknoei met Maps.

Analoog

Maar die dataroaming is nog wel een ding, weet ook het team achter het apparaatje van zo’n halve centimeter dik. Maar in 2017 zal dit verleden tijd zijn in Europa en staat niks meer in de weg van online de weg vinden, terwijl je voor de volle honderd procent real-life geniet.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.