Schokkende This is America clip houdt Amerika een spiegel voor

Nu aan het lezen

Schokkende clip This is America spiegel voor Amerika en de rest van de wereld

Schokkende clip This is America spiegel voor Amerika en de rest van de wereld

Saturday Night Live had dit weekend een flinke primeur te pakken met de release van Childish Gambino’s single en video This is America. Jawdropping, schrijven toonaangevende Amerikaanse media over de maatschappijkritische video die volledig viral ging in het weekend van onze Bevrijdingsdag.

Dat wil zeggen: positief ontzagwekkend en onverbloemd maar ook behoorlijk controversieel, als het aan een deel van de Amerikaanse bevolking ligt.

Extreem geweld

In de 4-minuut durende clip vol symboliek, maakt acteur/rapper Gambino (echte naam Donald Glover) een indrukwekkend statement over geweld en wapengeweld in Amerika. De reacties op social media zijn overweldigend en variëren van posts van Erykah Badu die tweet dat Glover een ‘genie’ is tot fans die laten weten dat dit nu al de videoclip van het jaar is en een keiharde spiegel voorhoudt.

Aan de andere kant, schrijven critici, zou de video ‘evil garbage’ zijn, te wijten aan het extreme geweld in de videoclip en tekst. Ook zou het hercontrueren van trauma’s door geweld tegen de zwarte bevolking te showcasen, alleen maar bijdragen aan de pijn in plaats van het verzachten.

Details

Een van de zaken waar fans zich nu over buigen, zijn de eindeloze details in de clip. Gesitueerd in een parkeergarage, loopt Childish Gambino door groepen mensen. Langs traditionele zangkoren tot een talloze auto’s en een man die langs galoppeert op een wit paard. De clip is, omschrijft een Nederlandse fan, kunst met een grote K.

Veel details bevatten een dubbele betekenis. Zo worden er in This is America alleen oude auto’s gebruikt. Dit refereert aan het feit dat veel Amerikanen geen nieuwe bolide rijden maar oude barrels. De luxe-auto’s die vaak in videoclips worden gebruikt, zijn totaal afwezig in deze.

‘Handle with care’

In de clip en single is een grote rol weggelegd voor wapens. In de clip wordt met elk exemplaar voorzichtig omgegaan. Elke keer dat iemand wordt neergeschoten, wordt het wapen weggenomen en zorgvuldig opgeborgen. Ondertussen wordt het slachtoffer achtergelaten en weggesleept door een man die is gekleed in een poloshirt en gestreken khakibroek. Erg respectabel.

Donald loopt voorop in beeld en leid daarmee behoorlijk af van de scenes die zich achter hem afspelen. Precies de bedoeling, bemerkt een oplettende fan. Het staat symbool voor de huidige politieke sfeer in het land, een waarbij een andere Donald (hoe groot kan het verschil zijn) de touwtjes in handen heeft.

Het contrast tussen het vrolijke deuntje en de grove en soms schokkende scenes in de clip kunnen niet groter. Des te harder komt This is America binnen. Een keer kijken, staat garant voor vele rewatches. Maar of dat nu erg is? Je bent gewaarschuwd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.