Facebook COO Sheryl Sandberg waarschuwt voor terugslag bij #MeToo

Nu aan het lezen

Facebook COO Sheryl Sandberg waarschuwt voor terugslag in de #MeToo-discussie

Facebook COO Sheryl Sandberg waarschuwt voor terugslag in de #MeToo-discussie

Toen de man van Facebook COO Sheryl Sandberg (48) in 2015 plotseling overleed bleef er een gapend gat over in haar leven. Overgebleven met twee jonge kinderen wist Sandberg zeker dat ze nooit meer één greintje plezier zou ervaren in haar leven.

Dat had ze mis. Met behulp van sociale wetenschappers schreef ze het boek Option B over hoe je weer opstaat in noodsituaties. En opkrabbelen dat deed ze.

Sandberg, al jaren bekend vanwege haar invloed in de techsector, werkte eerst bij Google en later bij Facebook. Ze schreef publiekelijk over de plotselinge dood van haar man Dave Goldberg en weet sinds het overlijden zich nog steeds in te zetten voor de veerkrachtigheid van iedereen, maar met name vrouwen.

#MeToo

In oktober schreef ze een stuk in de Wall Street Journal waarin ze vertelt hoe lastig het is gendergelijkheid op de werkvloer te verkrijgen, als de omvang van het probleem maar deels bekend is. Met de recente onthullingen van diverse Hollywoodkopstukken als seksuele roofdieren en machtsmisbruikers, en een trending hashtag #MeToo haalde de realiteit haar in.

Nu laat Sandberg weer van zich horen. Want hoewel zij zelf het geluk zegt te hebben nooit seksueel te zijn misbruikt op de werkvloer,  heeft zij – net zoals bijna elke vrouw en sommige mannen – ‘seksuele avances’ ervaren terwijl ze haar werk uitoefende. Deze gebaren kwamen altijd voort vanuit een man met een hogere positie. Machtsmisbruik, aldus Sandberg die de ene keer een hand op haar knie kreeg of op late tijdstippen één-op-één carrière advies ontving.

Volgens Sandberg zijn dit kritieke tijden voor iedereen die ongewenste seksuele intimiteiten ervaart op de werkvloer. “Voor de eerste keer in mijn professionele leven, voelt het alsof mensen eindelijk klaar zijn om daders verantwoordelijk te houden voor hun daden”, schrijft Sandberg in een uitgebreide Facebookpost op zondag.

Stappenplan

Maar hoewel de topvrouw juicht, is blij zijn niet voldoende. Noch is dat het delen van verhalen van slachtoffers – hoewel dat enorme moed vereist. ‘We hebben systematische, blijvende veranderingen nodig die slecht gedrag afschrikken en mensen beschermen’, aldus Sandberg die waarschuwt dat de deze kans niet moeten verliezen. Om dat te doen stelde ze in zes stappen een framework op.

1. Ontwikkel trainingen op de werkvloer die de standaard zetten voor respectvol gedrag. Zo snappen mensen vanaf moment één wat er van hen wordt verwacht

2. Behandel alle beweringen én de mensen die ze uiten met serieusheid, urgentie en respect

3. Zet een onderzoeksproces op dat werknemers beschermt tegen stigma’s of wraak.

4. Zorg voor een eerlijk en consistent proces dat bij iedere werknemer wordt toegepast, zowel voor de slachtoffers als de beschuldigde partij

5. Onderneem actie zodra duistere praktijken plaatsvinden

6. Zorg ervoor dat alle werknemers een rol hebben om de werkplek veilig te houden en creëer een werkplek waar mede-collega’s die zwijgen of wegkijken medeplichtig zijn.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.