Spoiler alert! Deze 5 boeken hadden bijna een ander einde - Vance

Nu aan het lezen

Spoiler alert! Deze 5 boeken hadden bijna een ander einde

Spoiler alert! Deze 5 boeken hadden bijna een ander einde

Heb jij de boeken ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ (kleine kans), ’13 Reasons Why’ en ‘The Fault in Our Stars’ nog niet gelezen? Lees dan niet verder. De redactie van Good Reads deed een klein onderzoek naar alternatieve eindes in fictie boeken. Ze kwamen tot de verrassende ontdekking dat niet alles is wat het lijkt. De auteurs van de volgende klassiekers brachten een drastische wending aan in hun verhaallijn.

Thirteen Reasons Why

Zoals wij het nu kennen, vraagt Hannah aan Clay of hij de tapes doorgeeft naar de volgende persoon. Hierna schiet hij een depressief klasgenootje genaamd Skye te hulp.

Jay Asher laat echter tien jaar na het verschijnen van zijn boek weten dat Hannah de zelfmoord actie overleeft. De auteur schrapt deze tweede kans voor Hannah omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor zijn lezers. “Met zelfmoord is er geen tweede kans,” vertelt Asher. Hij vindt het vooral belangrijk dat de lezers zien dat mensen zichzelf kunnen verbeteren, zelfs na een tragedie.

harry potter banner
Illustratie: Léa Taloc

Harry Potter en de Relieken van de Dood

In het laatste deel van de Harry Potter serie zien wij hoe Voldemort eindelijk ten einde wordt gebracht. Helaas brengt dit wel de nodige slachtoffers. De strijd eist onder andere de levens van Fred Wemel, Sneep, onze trouwe huiself Dobby en Hedwig. Maar ook personages als Nymphadora Tops en Remus Lupos worden gedood door de vreselijke Bellatrix van Detta en Antonin Dolochov. Een bitter einde dat misschien wel anders had af kunnen lopen…

J.K. Rowling wilde in eerste instantie de geliefden Tops en Lupos laten leven. De schrijfster zou Wemel al in het vijfde boek afmaken en Tops en Lupos laten overleven in de finale. Zij past dit later toch aan als ze zich realiseert dat het laatste boek om oorlog draait. En een oorlog laat helaas soms ook kinderen vaderloos én moederloos achter. Arme Teddy.

Great Expectations

De klassieker van Britse schrijver Charles Dickens speelt nog steeds een grote rol in de literatuur. Zoals wij het boek kennen, eindigt het boek met de hereniging van Pip en Estella, zijn eerste liefde. Pip wil nooit meer gescheiden worden van Estella, verteld in zijn mooie woorden:

“I saw no shadow of another parting from her.”

In zijn eerste versie laat Dickens Estella echter met een ander trouwen. Hij omschrijft hoe Pip de hand van Estella schudt en hoe hun wegen daarna scheiden. Een goede vriend van de schrijver vertelde dat het einde te deprimerend was, en daarom niemand het boek zou willen lezen. Goed advies, zo blijkt later.

matilda
Illustratie: Léa Taloc

 Matilda

Matilda leeft lang en gelukkig. Althans dat is hoe wij het boek kennen. Haar ouders zijn op de vlucht voor de politie en stemmen ermee in dat Matilda bij juffrouw Engel mag wonen. Eindelijk heeft het meisje de moeder van haar dromen. Maar dat had ook anders af kunnen lopen.

In de oorspronkelijke versie van het boek laat Roald Dahl de hoofdpersonage dood gaan. Ja dat hoor je goed, Matilda gaat dood. Dat is niet het enige. Het meisje wordt oorspronkelijk ook omschreven als een wild en kwaadaardig kind dat iedereen voor de gek houdt. Gelukkig was Dahl niet helemaal overtuigd en veranderde hij Matilda in het lieve, schattige meisje dat wij nu kennen.

The Fault in Our Stars

Op het einde komt de kanker van Augustus helaas weer terug. Hij sterft kort daarna, en laat zijn eigen vervolg op Peter van Houten’s boek Een Vorstelijke Beproeving achter voor Hazel.

John Green heeft ook zo zijn mindere momenten. Hij geeft namelijk toe dat het alternatieve einde voor het boek verschrikkelijk was. Na de dood van Augustus, laat de auteur Hazel en Van Houten samenkomen om een drugsbaron te vermoorden. Why. Blijkbaar is het een wraakactie om Augustus te eren. Hmmm, inderdaad best wel apart.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.