Staande ovatie voor moeder van overleden Heather Heyer tijdens VMA's

Nu aan het lezen

Staande ovatie voor moeder van overleden Heather Heyer tijdens VMA’s

Staande ovatie voor moeder van overleden Heather Heyer tijdens VMA’s

De MTV Video Music Awards (VMA’s) zijn altijd voer voor discussie the day after. Ware dat over jurken, artiesten of maatschappelijke thema’s die tussen de optreden door worden aangesneden.

Vorig jaar was hét topic Beyoncés memorabele optreden die iedereen weken erna nog fris in het geheugen had. Ze bracht als bijzondere plus one de moeders van zonen mee die bij schietpartijen door politieagenten om het leven kwamen.

Staande ovatie

Dit jaar kreeg niet een optreden van een Amerikaanse artiest een staande ovatie maar Susan Bro, de moeder van Heather Heyer, de 32-jarige vrouw die omkwam tijdens de rellen tussen demonstranten in Charlottesville.

Predikant Robert Lee IV (nazaat van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog Robert E. Lee) ging de moeder voor en kondigde aan dat we “inspiratie kunnen vinden in de Black Lives Matter beweging, de vrouwen die meededen aan de vrouwenmarsen en specifiek Heather Heyer die stierf terwijl ze vocht voor haar overtuigingen”.

 

De moeder van Heather Heyer sprak over haar dochters erfenis en kondigde de Heather Heyer stichting aan, een non-profit organisatie die beurzen zal uitkeren voor mensen geïnteresseerd in sociale gerechtigheid, recht en onderwijs.

Actie ondernemen

In een ontroerend en veelgeprezen fragment zegt Susan Ro over haar dochter: “Ik mis haar, maar ik weet dat ze hier vanavond is.” Ze zei daarnaast diep ontroerd te zijn dat mensen van over de hele inspiratie putten uit de moed van Heather. Ze pleitte daarna om actie te ondernemen en de website van de stichting te bezoeken om Heather dood, ruim twee weken geleden, niet nutteloos te laten zijn en het protest tegen racisme voort te zetten.

Op de website van de nieuwe stichting is het volledige levensverhaal te lezen van Heather Heyer, diep ontroerend en inspirerend, net als het optreden van haar moeder die de missie van haar dochter nu met man en macht voortzet.

Het filmpje is hier te zien.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.