Deze start-up wil energie uit golven in de oceaan halen - Vance

Nu aan het lezen

Deze start-up wil energie uit golven in de oceaan halen

Deze start-up wil energie uit golven in de oceaan halen

Nederland wordt omringd door water, en toch doen we er nog niet veel mee. Klimaatverandering is een feit en daar moet wat aan gedaan worden. Als de opwarming van de aarde zo doorgaat, ligt ons kikkerlandje in een mum van tijd onder water. En precies dat water kan ook onze redding betekenen.

CorPower Ocean

Vandaag presenteren tien Europese start-ups bij Energyfest in Amsterdam vernieuwende oplossingen voor duurzame energie. Een van die start-ups, CorPower Ocean, heeft een technologie ontwikkeld die energie uit de golven in de oceaan haalt. Het is hartstikke zonde dat we tot nu toe nog niet gedaan hebben met dit natuurlijke verschijnsel. Golven komen namelijk, zeker in een land als Nederland, op de lopende band voor en zijn daarnaast heel voorspelbaar.

Maar hoe werkt deze technologie precies? Het duurzame bedrijf ontwikkelt zogenoemde ‘wave energy converters’. Dit zijn speciale zeeboeien die energie van de oppervlakte absorberen. Deze energie komt vrij door de golvende bewegingen van het water.

Duurzame golven

Voor CorPower Ocean waren er meerdere initiatieven die zich richtten op golfenergie. De projecten waren echter vaak de duur of niet efficiënt. Golfenergie opwekken is namelijk heel moeilijk. Het zoute zeewater tast al snel een technologie aan en hiernaast moet opgewekte energie uiteindelijk naar het vasteland worden gebracht.

De boeien van CorPower Ocean bieden een lichtgewicht oplossing en zijn tamelijk klein. Omdat de boeien zo klein zijn, kunnen ze in hoge aantallen geproduceerd worden en dit verlaagt de productiekosten. Uiteindelijk vormen de apparaten dus een goedkope oplossing. Ze kunnen zelfs golven zo hoog als 32 meter aan en dat is een vereiste in de wilde oceaan. De boeien zijn door middel van speciale draden verbonden aan het vasteland, zodat de energie ook daadwerkelijk ingezet kan worden.

Wanneer kunnen we deze boeien in de oceaan vinden? Dat duurt nog even. Het bedrijf heeft tot nu toe 12 miljoen euro opgehaald en bevindt zich in een testfase. Ze hopen over twee jaar met de productie van de apparaten te beginnen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.