Praag: Mooi, romantisch en betaalbaar, kijk zelf maar - Vance

Nu aan het lezen

Praag: Mooi, romantisch en betaalbaar, kijk zelf maar

Praag: Mooi, romantisch en betaalbaar, kijk zelf maar

Nadat ik je eerder al mee heb genomen naar Parijs, wil ik je vandaag graag meenemen naar een andere Europese hoofdstad die zeker een citytrip waard is: Praag!

Waarom deze stad?

De laatste paar jaar hoorde ik veel over Praag en over hoe mooi het er wel was. Toevallig wilden mijn vriendin en ik last minute een reisje plannen tussen kerst en nieuwjaar. Waarom dan niet Praag? En ja hoor: het was zo geregeld. Hotels en Airbnb’s waren er in overvloed en het was heel goed bereikbaar met de auto. Nog niet zo goed bereikbaar als Parijs, maar het was erg goed te doen.

Binnen acht uurtjes reden wij vanaf onze hometown Heerlen naar Praag. De weg er naartoe is al best cool en zit vol met mooie uitzichten. Hier is de route die we namen.

Prague uitzicht vanuit hotel

Het eerste plaatje van Praag dat ik met je wil delen is dit uitzicht vanuit onze hotel kamer. Zoals je misschien ziet is het er nogal mistig. Ik moet daarbij eerlijk toegeven, dit was in principe al dag twee. De eerste dag regende het en was het echt grijs vies weer.

Een zonnige, mistige dag in Praag

Ik vond Praag al mooi in de regen, maar Praag ondergedompeld in mist met zon is wel erg interessant. De huizen en gebouwen in de mist laten je voelen alsof je over de set van een detective serie loopt. Op een goede manier, niet op een enge manier.

Vanaf ons hotel liepen we naar de Karluv Most, oftewel de Karels Brug. Het is een van de meest toeristische attracties van Praag en moest dan ook heel erg mooi zijn. We hadden eigenlijk geen idee wat ons te wachten stond, want de eerste dag zijn we met de tram en de metro naar de binnenstad gegaan. Het OV is overigens erg goedkoop: ongeveer 90 eurocent voor een half uur gecombineerd reizen met elk vervoersmiddel.

Heuvelachtig praag
Onderweg naar de Karluv Most. Praag was tegen verwachtingen in erg heuvelachtig.
Poppenwinkeltje in praag
Er zijn zelfs coole (enge) marionetten winkeltjes.

Na een beetje onderzoek gedaan te hebben over de poppen kwam ik hier achter: ze zijn er niet zomaar voor de leuk. Tijdens de 18e eeuw was er een hevige Russische invloed in Tsjechië. De officiële taal in het theater was toen Duits, maar Tsjechisch was toegestaan als het door een pop werd gepraat. Zo hielden ze hun eigen taal en humor in leven.

Tijdens onze wandeling naar de Karluv Most kregen we het toch een beetje koud. En wat doe je als je het koud hebt en het is 12:00 uur ’s middags? Ja, glühwein drinken! Geen idee of deze kraampjes er het hele jaar door staan, maar er is genoeg gelegenheid in heel Praag om een braadworst of glühwein te kopen.

Gluhwein kraampje

De mooiste brug van Praag

Om de hoek van ons glühwein avontuur lag dan de Karluv Most. Let op: het kan er echt mega druk zijn. Zelf ben ik niet zo van de drukte, of in ieder geval niet voor een te lange periode. Gek genoeg stoorde het me niet zo op de brug. Het zorgde eigenlijk wel voor een soort van gezelligheid.

Always look back
Op de linker foto kun je de drukte al een beetje zien. Toen we onder de boog stonden keek ik even achter me. Tip: doe dit af en toe, het is vaak een heel nieuw beeld.

Nu we eindelijk op de brug stonden, konden we even genieten van de indrukwekkende barok stijl beelden (maar liefst 30). Helaas konden we niet ver zien, want er was best wel veel mist. Normaal kun je de overkant van de 516 meter lange brug zien met aan het einde de toren die de oude stad bewaakte. Deze toren wordt wel eens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld.

Karluv Most
Druk druk druk. Mist mist mist en een wazig zichtbare toren.
Viooltje spelen op de brug
Er werd veel ruimte gemaakt voor deze indrukwekkende muzikant.

De oude stad

Eenmaal aan de overkant van de brug konden we eindelijk die toren zien. Ik zou zeggen, oordeel zelf maar.

We vervolgden onze weg door de oude stad. Op de planning stonden nog het paleis en de kathedraal, maar eerst iets te eten vinden in de stad. Wat opvalt is dat bijna alle gebouwen mooi of gewoon interessant zijn. De kerstmarkten zorgen alleen maar voor meer gezelligheid. Het voelt er daarnaast wel echt ‘rauw’ aan.

De gotische toren

Voordat ik het vergeet, van binnen zijn de meeste gebouwen ook heel mooi!

Gotische kerk
Loop ook vooral even de kerk in aan het einde van de Karluv Most.

Zonder al te veel tekst wil ik je de oude binnenstad laten zien. Eén ding dat je nog moet weten is dat je bijna overal Trdelník kunt kopen. Het is een soort van deegrol die gebakken wordt boven een houtskolen vuurtje of gasvlam. De warme afgebakken deegrol kun je kopen met verschillende toppings. Vooral proberen dus!

Trdelník bakker
Lekker trdelníkje in de maak.

Oude binnenstad

Praagse kerstmarkt
Op dit plein is naast een grote kerstmarkt ook een museum met kunstwerken van Dali en Warhol. Het plein heet Staroměstské náměstí.

Nu we de oude stad ook gezien hadden en onze buikjes vol zaten, gingen we verder naar de kathedraal. Hiervoor moesten we terug naar de andere kant van het water en aangezien we net al alles gelopen hadden, zijn we maar met de metro gegaan. De metrostations zijn overigens ook heel bijzonder, de muren zijn namelijk bekleed met dingen die op nespresso cups lijken.

Overigens hadden we onze buikjes volgegeten in het Hard Rock Café van Praag. Normaal vind ik Hard Rock Café’s te duur, in Praag is het echter gewoon goed betaalbaar!

Mustek metro station

Lange trappen op

Om het snelst bij de kathedraal te komen, stap je uit bij metro station Malostranská. Vanaf hier is het ongeveer tien minuutjes lopen. Wel een flink lange trap omhoog. Maar geloof me, het is het 100 procent waard. Ik bespaar je de foto’s van de trap, die moet je dan maar zelf gaan bekijken. Het uitzicht en de kathedraal geef ik je wel al een voorproefje van.

Mistig uitzicht
Het mistgordijn zorgt hier eigenlijk wel voor een heel mooi plaatje.

De kathedraal is overdag al erg imposant. Als je echter de kans hebt om op een mistige avond de kathedraal te bekijken, dan ziet die er zo uit:

Kathedraal in de mist
Hogwarts?

Na deze dag waren we allemaal best wel moe. Veel gelopen en veel gezien. Nu ik zelf alle foto’s nog eens zie, besef ik pas hoe mooi het eigenlijk was en kan ik je aanraden om zelf Praag te gaan bekijken.

De volgende dag moesten we alweer uitchecken bij het hotel. We vonden wel dat we de Karluv Most nog eens moesten gaan bekijken nu er geen mist meer was. Dit hebben we dan ook gedaan, niet vanaf de brug zelf, maar vanaf een andere brug. Deze brug lag in de buurt van het oude joodse kerkhof, dat je zeker ook nog zou kunnen bekijken. Wat misschien nog indrukwekkender is, is dat je naast de Karluv Most ook de kathedraal boven op de berg kan zien vanaf deze brug.

De karelsbrug oftewel karluv most
Geen mist, jippie!

Mocht je dus wel nog een stedentrip willen doen, maar geen idee hebben in welke stad, dan moet Praag zeker hoog op je lijstje staan. Ik zou er in ieder geval nog wel eens naartoe willen.

Tip

Als je de optie hebt, ga met de auto. De auto loont zich al helemaal als je met meerdere personen gaat. Op de Duitse autowegen kun je lekker doorrijden en benzine kost in Tsjechië maar €1,10 per liter. Wij waren ongeveer 55 euro per persoon kwijt aan benzine voor een retourtje Praag. Je kunt natuurlijk ook gewoon vliegen. Praag zelf is ook niet duur. Je kunt er makkelijk uiteten voor 20 euro per persoon.

Wat was er nou eigenlijk zo romantisch aan Praag? Kijk hier maar even naar:

Cute foto in praag
En nee, ik wilde haar niet van de rand duwen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.