8 tips om reizen moeiteloos te combineren met je werk en privéleven - Vance

Nu aan het lezen

8 tips om reizen moeiteloos te combineren met je werk en privéleven

8 tips om reizen moeiteloos te combineren met je werk en privéleven

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik heet Serge en ben founder van LiveLikeTom.com, daarnaast werk ik als creative director bij een marketing agency.”

Waarom LiveLikeTom en niet LiveLikeSerge?

“Tom is de naam die ik in het buitenland gebruik bij Starbucks, omdat mijn eigen naam niet voor iedereen even makkelijk bleek. En zo ontstond Live Like Tom, alsof je altijd op vakantie bent.”

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan, hoe combineer je dit met je werk, je budget, je privé-leven?

“Het klinkt een beetje flauw, maar reizen is een ‘state of mind’. Als ik twee dagen weg ben, kan ik al het gevoel hebben volledig op reis te zijn. En dat gevoel lezen mensen ook terug op mijn blog. Tegelijkertijd heb ik een paar keer in plaats van loonsverhoging, gevraagd om minder te werken voor hetzelfde geld. Toen ik mijn huidige baan kreeg, heb ik laten vastleggen dat ik onbeperkt onbetaald verlof mag opnemen, mits het werk het toelaat.

“Eigenlijk mooier dan de zoutvlakten zelf: de reis naar Salar de Uyuni vanuit San Predo d’Atacama.”

Daarnaast reis ik het liefst buiten de hoogseizoenen en boeken we tickets als we een goede deal voorbij zien komen. Soms kies ik gewoon een ticket voor een goede prijs en lees ik pas later wat de exacte bestemming is. Maar laten we het belangrijkste niet vergeten: ik woon in Rotterdam en mijn vriend woont in Londen. En dat voelt nog steeds als een luxe; ik ben vaker in Londen dan bij mijn familie in Zeeland. Maar 48 uur trips zijn mijn favoriet: keihard genieten en doodmoe thuiskomen; heerlijk!”

Heb je een goede tip voor een vlekkeloze reis?

“Bij vertrek denk ik (nog steeds) dat ik iets vergeten ben. Op een bepaald moment is ‘paspoort, creditcard en cash’ m’n mantra geworden en sindsdien check ik alleen die dingen nog. Alles is te koop, waar je ook bent. Verder plan ik vrij weinig: ik lees pas in het vliegtuig mn reisgids en ontdek ter plekke dat het ineens regenseizoen is ofzo. Doordat ik zonder verwachtingen vertrek, kan het nooit echt tegenvallen. Ik hoor weleens van die dramaverhalen, dat ze dan al die mooie foto’s uit een boekje gingen zoeken en dat er dan duizenden toeristen hetzelfde idee hadden. Je overgeven aan het moment en van daaruit het avontuur aangaan, dat levert de beste herinneringen op. Een vlekkeloze reis ben je zo vergeten.”

“Mijn lievelingssport: duiken!”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Dropbox. Het schijnt qua veiligheid niet helemaal waterdicht te zijn, dus sla nooit belangrijke dingen op onder de namen ‘creditcard copy’ of ‘paspoort copy’. Maar alle belangrijke reis- en contactgevens sla ik er in op en de foto’s op mn mobiel worden er automatisch geupload. Dus geen dag zonder Dropbox!

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?

“Het liefst reis ik alleen, want dat is de snelste manier om nieuwe mensen en originele bestemmingen te leren kennen. Hoewel, door alle apps die iedereen tegenwoordig continu gebruikt, is het wel een stuk saaier geworden. Wel wandel ik graag met grotere groepen vrienden en onbekenden. Dat is een leuke manier om in korte tijd met meerdere mensen gesprekken te hebben en in de buitenlucht te zijn. In Nederland organiseer ik samen met een vriend sinds een jaartje ook dat soort wandelingen met ‘Burgers en Buitenlui’: eens in de maand 15 km wandelen buiten de stad; heerlijk.”

Hiken in Devon (Engeland)

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Ik gebruik de laatste tijd vooral Instagram en maak de foto’s met mijjn Oneplus telefoon (fijn, want 128 GB geheugen en niet duur!) en met mijn Samsung NX30 camera. Ook Twitter blijf ik leuk vinden, vooral om te lezen. Op LiveLikeTom.com plaats ik naderhand reisverslagen, die ik via Google Docs voorbereid op een Chromebook of een MacBook Pro.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?

Heb je even? De Filippijnen, Iran (en Irak), Nicaragua, Alaska, British Colombia, Patagonië, Sudan en de Galapagos Eilanden.

“Een stedentrip is heerlijk voor een vakantiegevoel: 48 uur keihard genieten en weer snel terug naar huis.”

Heb je nog een leuke travel-boekentip?

“Nee. Ik lees op vakantie het liefst biografieën of columns. Doe mij een leesvakantie met Paulien Cornelisse, Georgina Verbaan, Daphne Deckers of Claudia de Breij en ik heb een toptijd! Ik zie nu pas dat dat allemaal vrouwen zijn. Nou vooruit de L’Homo mag ook mee, daar staan tenminste mannen in..”

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.