Stichting Eindspel Tabak strijdt voor tabaksvrije generatie - Vance

Nu aan het lezen

Stichting Eindspel Tabak strijdt voor tabaksvrije generatie

Processed with VSCOcam with t1 preset

Stichting Eindspel Tabak strijdt voor tabaksvrije generatie

Waar het zo’n vijftig jaar geleden nog heel normaal was om een glas met sigaretten op tafel te zetten wanneer er bezoek was, denken we daar nu toch wel anders over. Stichting Eindspel Tabak wil een wetgeving die een strikt verbod legt op de verkoop van tabaksproducten aan iedereen die geboren is na een bepaald jaartal.

Naast dat de levensverwachting van rokers tien jaar lager licht dan voor niet-rokers en ze een grotere kans hebben op het krijgen van ziektes, kost het de samenleving per jaar ook nog eens een gigantisch bedrag. Volgens Eindspel zorgt ons rookgedrag ervoor dat we op jaarbasis miljarden aan euro’s verliezen. Gemiddeld kost ons rookgedrag per Nederlander zo’n 2000 euro.

Eindspel wil daarom een algeheel verbod organiseren op de verkoop van sigaretten aan mensen die geboren zijn na een bepaald jaar. Het idee zou bijvoorbeeld een wetgeving kunnen zijn waarbij er een boete van duizend(en) euro’s wordt uitgeschreven aan rokende personen die geboren zijn na 2017.

Toch lijken de regeringspartijen niet warm te worden van de ideeën van Stichting Eindspel Tabak. Volgens de VVD is het belangrijk om kinderen te ontmoedigen om te gaan roken, maar “hebben volwassen het recht om hun eigen keuzes te maken, ook al zijn het slechte keuzes”. Ook andere partijen vinden het idee niet realistisch omdat ze bijvoorbeeld te moeilijk te handhaven zijn.

Toch is het de vraag of dit de echte reden is van de partijen, aangezien de overheid een groot bedrag wordt verdiend door de accijns die op sigaretten worden geheven.

Fotoserie

Stichting Eindspel Tabak is echter niet de enige die een strijd voert tegen het geheel verbieden van sigaretten. Ook fotografe Frieke Janssens maakte al eens een krachtige fotoserie over rokende kinderen.

children-health-issues-smoking-kids-frieke-janssens-999 children-health-issues-smoking-kids-frieke-janssens-5 children-health-issues-smoking-kids-frieke-janssens-8 children-health-issues-smoking-kids-frieke-janssens-11

Bekijk de gehele serie van Frieke Janssens hier. Wat is jou mening? Moet roken verboden worden naar aanleiding van een jaartal waarin je bent geboren, of ligt de verantwoordelijkheid bij degene zelf als volwassene?

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.