Surfer Van Rijsselberghe gaat voor Olympisch goud

Nu aan het lezen

Dankzij technologie gaat surfer Van Rijsselberghe voor Olympisch goud

Dankzij technologie gaat surfer Van Rijsselberghe voor Olympisch goud

Hij werd vier jaar geleden op de Olympische Spelen eerste. Afgelopen WK werd hij tweede. Dorian van Rijsselberghe is 28 jaar, 1,90 meter lang en weegt 75 kilo. Over iets meer dan twee maanden beginnen en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de voorbereidingen zijn in volle gang, zodat Van Rijsselberghe ook dit jaar eerste wordt. Samsung speelt daarop in als sponsor van de topsporter en probeert hem met technologie te helpen.

Maar ook voor het publiek is er wat te beleven. “We hebben een virtual reality-film met Dorian in Rio gemaakt, waarin het net lijkt alsof je naast hem aan het surfen bent”, vertelt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager van Samsung Mobile tijdens de bekendmaking. “Met deze film willen we gebruikers laten zien wat je met virtual reality kunt en hoe dichtbij je tot de sport kunt komen. Dit gaan we naar aanloop en tijdens de Olympische Spelen uitbreiden.”

Van Rijsselberghe test virtual reality bril
Van Rijsselberghe test virtual reality-bril en de film

Van Rijsselberghe heeft nog een paar verschillende wedstrijden en trainingen voor de boeg, voordat het grote Rio-avontuur begint. Hij is nu toevallig even in Nederland, omdat hij een wedstrijd heeft in Medemblik. “Daarna ga ik weer naar Rio voor een korte wedstrijd, door naar Los Angeles om een paar dagen thuis te zijn, vervolgens naar Canada voor een fietstraining, terug naar Los Angeles om daar te windsurfen en dan zijn we vanaf eind juni weer in Rio.”

Windsurfen is lastig om aan mensen uit te leggen: Hoe het echt voelt om op die plank te staan en te bewegen. Met virtual reality kunnen mensen nu in jouw schoenen staan.

Windsurfen is voor een groot deel op gevoel, legt Van Rijsselberghe verder uit. “Je moet goed naar je lichaam luisteren. Er zit nergens een snelheids- of windmeter, of eentje die zegt waar de wind vandaan komt of welke hoek je vaart. Met technologie kun je al deze informatie winnen, maar vooral bevestigen. Als ik kapot aan het gaan ben op de plank en mijn trainer zegt: ‘Volgens mij kan je nog dieper’. Dan kijk ik op mijn horloge en zeg: ‘Ja, maar ik was echt heel moe. Kijk maar, ik had een hartslag van 200’.”

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.